Gå til sidens hovedinnhold

Her trår folk flest i fella

- Noen dårlige valg går igjen, sier økonom Magne Gundersen fra «Luksusfellen».

(SIDE2): De aller fleste av oss ønsker økonomisk trygghet. Økonomisk kontroll gir færre bekymringer og større frihet. Men det er ikke alltid like enkelt å holde styr på økonomien.

Uansvarlig omgang med kreditt
Magne Gundersen, som er forbrukerøkonom i SpareBank1, forteller at dette er en av de største feilene folk gjør, når det kommer til håndtering av økonomi. Altså at vi glemmer å spare penger til dårligere tider, og at vi bruker penger vi ikke egentlig har råd til å bruke.

Det er lett å glemme at man har andre økonomiske forpliktelser, når den nye TV-en eller de nye skoene frister fra butikkhylla. Når regningene da kommer, er det derfor en enkelt utvei å ty til kreditt eller lån.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Først vil jeg si at folk flest gjør det meste riktig med sin private økonomi. Men noen feil eller dårlige valg går igjen. Skal jeg peke på én ting, vil jeg nevne uansvarlig omgang med kreditt. Kreditt, som kredittkort, handlekonto, forbrukslån, avbetaling osv., er lett tilgjengelig, men mange tenker på den tilgjengelige kreditten som sine penger, og tenker ikke over at det er et dyrt lån, sier Gundersen - som er en av økonomiekspertene fra TV3s seersuksess Luksusfellen.

- Kredittene eller lånene skal betales tilbake, og mange sliter med å sette av penger til å betale tilbake det de har brukt. I mellomtiden påløper en masse renter. Feilen folk gjør er at de ikke sparer opp pengene først slik at de slipper å handle på kreditt eller at de ikke har en plan for å betale tilbake kreditten, sier han.

Det viktigste er at du er ærlig overfor deg selv. Lag en liste over ditt forbruk og dine vaner, selv om det kan være ubehagelig.

(Artikkelen forsetter under bildet.)

Planlegg økonomien
Kredittinformasjonsselskapet Experian melder at nesten 19.000 under 25 år har pådratt seg betalingsanmerkninger per første januar 2011. I aldersgruppen 20 til 24 år skyldes det nå totalt 511 millioner kroner. Når man pådrar seg en betalingsanmerkning vil det få konsekvenser. Det kan føre til at du ikke får lån, leie leilighet, få telefonabonnement, forsikring eller andre tjenester der tjenesteyteren krever en kredittsjekk.

- Man må betale sine regninger ved forfall, og ikke ha et høyere forbruk enn man har råd til på lang sikt. Ikke bruk mer enn du tjener, ha penger i bakhånd i tilfelle uforutsette utgifter. Det er også viktig å spare – til bolig, ferie, dårligere tider, uforutsette utgifter, pensjon osv. Ha oversikt og kontroll over økonomien din, sier Gundersen.

Et budsjett hjelper deg til å planlegge økonomien din. Bruker du et budsjett, og følger det, vil du unngå sløsing. Et annet tips for å unngå sløsing er å begrense impulshandel mest mulig. For eksempel er det smart å gå sjeldent i butikken når du skal handle mat og dagligvarer, men heller gjøre storinnkjøp en gang i uka. Hvis du i tillegg skriver handleliste på forhånd – og følger den – vil du redusere faren for impulshandel radikalt.

Lag budsjett
Det finnes mange steder som tilbyr deg hjelp til å lage budsjett.

- Det er lettere å lage ett budsjett enn mange tror! Man kan starte med SIFO s standardbudsjett. I Høyremenyen velger du Standardbudsjett og deretter Kalkulator. På få sekunder får du opp et forslag til et nøkternt standardbudsjett for akkurat den husholdningen du har spesifisert. Bare vær klar over at dette er et budsjett over forbruksutgifter, i tillegg kommer utgifter til å bo (strøm, husleie, fellesutgifter, boliglån, kom avgifter osv.), ferie og annen gjeld (studielån, billån, forbrukslån osv.). I SpareBank 1 har vi laget en variant av SIFOs standardbudsjett, der du har muligheten til å sette inn dine egne tall. (finnes både som nettversjon og gratis iPhone-app). Da får du et mer reelt budsjett som du selv kan tilpasse din økonomi og ditt forbruk. Denne enkle budsjettmalen finner du her.

Alternativt kan man google «privatbudsjett». Da finner man mange budsjetter som er gratis å laste ned.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjeld
- Å betjene gjelden sin er noe hver enkelt selv har ansvaret for. Men banken kan i noen grad bistå, så fremt kunden tar kontakt på et tidlig tidspunkt. Avhengig av kundens situasjon og kundeforhold, kan banken for eksempel forlenge avdragstiden på lånet, gi avdragsfrihet for en periode, refinansiere gjeld hvis kunden har inntektsgrunnlag og sikkerhet, sette ned renten på boliglånet hvis boligverdien har økt og/eller gjelden er redusert pga. nedbetaling. Banken kan også gi generell rådgivning, men det er ikke vanlig at banken påtar seg full økonomisk opprydding av en fullstendig skakkjørt økonomi. Da er det gjeldsrådgiver i kommunen som må kontaktes, sier Gundersen.

Du har rettigheter selv om du ikke har fått betalt i tide. Les mer hos Forbrukerrådet .

Du kan også klage på en inkasso sak hos Inkassoklagenemda .

Les også mer på skylderpenger.no (Norske Inkassobyråers Forening)

Tips:
- Ikke bruk mer penger enn du har.

- Legg av penger for dårligere tider.

- Ta et storinnkjøp for hele uken, så minsker du risikoen for impulskjøp i matbutikken.

- Betal regninger ved betalingsforfall, også de små regningene som virker ubetydelige. Betalingsanmerkninger får du uansett.

- Lag et budsjett.

-Ta kontakt med bank eller inkassobyrå om du har problemer med tilbakebetaling.

Kommentarer til denne saken