Gå til sidens hovedinnhold

Siste frist i dag - slik unngår du den dyreste skattetabben

- Lar seg blende og faller i unødvendig skattefelle

Vi bruker stadig mindre tid på å kontrollere selvangivelsen, viser en ny undersøkelse. I snitt bruker vi 33 minutter, viser en ny undersøkelse fra Sparebank1.

De som får penger igjen på skatten, bruker minst tid på å sjekke selvangivelsen. I gjennomsnitt bruker de 29 minutter, mens de som får baksmell, i gjennomsnitt bruker 56 minutter på å gå gjennom selvangivelsen.

Flere eksperter på privatøkonomi peker på en stor feil som begås av særlig dem som står oppført med skatt til gode.

Dyr tabbe

– Den dyreste tabben du kan gjøre er ikke å sjekke selvangivelsen fordi du får penger igjen. En litt grundigere sjekk kan fort bli årets mest lønnsomme minutter, sier Gundersen til NTB.

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank1 SMN deler Gundersens oppfatning.

- Å få igjen penger kan være en felle dersom det gjør at man ikke gidder sjekke. Det kan nemlig være svært mye som ikke er fylt ut i selvangivelsen. Ting som skattemyndighetene ikke har noen forutsetninger for å vite, og som faktisk kan være avgjørende for dine fradrag, sier Reite.

- Blendes av det de tror er en gave fra staten

- Selv om skattyters eget skattetrekk gjennom fjoråret bestemmer om skattyter får restskatt eller penger til gode, er det mange som opplever at tilgodehavender er som en «gave» fra Staten, sier advokat i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) Per-Ole Hegdahl til Nettavisen NA24.

Gavefølelsen medfører at mange skattytere er lite påpasselige med å kontrollere selvangivelsen. Blendet av følelsen om å få en gave fra staten kontrolleres ofte ikke selvangivelsen tilstrekkelig med det resultat at ytterligere krav på tilgodehavender glipper.

- Ikke la deg blende av tilgodehavende på skatteoppgjøret. Sjekk alle opplysninger i selvangivelsen med kritiske øyne, og tenk for deg selv at Skatteetaten og de som leverer såkalte tredjepartsopplysninger som legges til grunn den ferdigutfylte selvangivelsen gjør stadig feil, sier Hegdahl.

Kommentarer til denne saken