Gå til sidens hovedinnhold

Beatles-guru død

Maharishi Mahesh Yogi, mannen som introduserte bandet the Beatles og vesten for transcendental meditasjon, døde tirsdag.

(SIDE2): Maharishi Mahesh Yogi døde tirsdag i sitt hjem i Nederland, melder AP. Han skal ha vært 91 år gammel.

- Han døde fredfullt rundt klokken syv om kvelden, sier Bob Roth, talsmann for transcendental meditasjon-bevegelsen som Maharishi grunnla. Roth opplyser at han døde av naturlige årsaker grunnet alderen.

Beatles-elever
I 1955 etter to år i taus meditasjon i Himalaya begynte Maharish å lære ut teknikken transcendental meditasjon, og TM-bevegelsen, som den kalles, ble grunnlagt av ham i 1957. Meditasjonsteknikken hadde sitt utgangspunkt i hinduismen.

I 1959 startet han meditasjonsskole i USA, og i 1967 ble The Beatles-medlemmene hans elever. George Harrison var den som tok det mest til sitt hjerte.

Paul McCartney skrev i 1967 «The Fool on the Hill» og John Lennon skrev i 1968 sangen «Sexy Sadie» som et angrep på Maharishi Mahesh Yogi. Bakgrunnen for Lennons tekst var et påstått forsøk på å forføre Mia Farrow. Senere viste det seg at Maharishi var uskyldig, og flere mener historien ble diktet opp av en motstander av maharishien.

Transcendental meditasjon (TM) er en enkel, naturlig og effektiv mental teknikk. Det er utført rundt 600 vitenskapelige undersøkelser på teknikken som er blitt publisert i flere anerkjente vitenskapelige tidsskrifter. Undersøkelser viser at Transcendental meditasjon gir en betydelig mer effektiv hvile som fremmer reduksjon av stress og spenninger, enn andre former for meditasjon og vanlig hvile. Over tre millioner mennesker har lært TM, og som andre store private, offentlige eller NGO-oranisasjoner har TM-organisasjonen misfornøyde brukere: kritikerne hevder at dette er en sekt eller kult, synes at det koster mye penger å være med, og føler at bevegelsens påstander ikke passer med dagens vitenskap.(Kilde: Wikipedia)

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag