Gå til sidens hovedinnhold

Makedonia - en europeisk hemmelighet

Det lille landet Makedonia venter bare på å bli oppdaget for fullt.

HTML EMBED

Skuddsalvene hviner rundt ørene mine en tidlig morgen i Republikken Makedonias hovedstad Skopje.

– De går helt berserk i dag, forklarer mannen med geværet, og brenner av en runde til.

Det hele høres kanskje dramatisk ut, men er bare jordbruk i praksis.

Jeg står og skuer utover de frodige avlingene til Chateau Kamnik, i en stor grønn lunge i utkanten av storbyen. Etter lang tids tørke, kom det er kraftig regnskyld i går kveld, og nå går sultne fugler amok, antageligvis på jakt etter mark og insekter blant vinrankene. Det er ikke sunt for druedyrkingen, og drønnende salver med løskrutt avfyres for å jage vekk de fjærkledde frekkasene.

Det smalt og hvinte for øvrig kraftig på alle kanter dagen i forveien også. Da var det derimot snakk om kinaputter og vuvuzelaer i forbindelse med at et viktig baskeballoppgjør mellom Makedonia og Russland ble vist på storskjerm i sentrum.

Bortsett fra dette, har mitt møte med det vesle landet på Balkan vært usedvanlig fredfullt og makelig. Nyhetene kan riktignok innimellom melde om stygge klammerier mellom landets albanske minoritet og makedonere, og landets etniske lappeteppe er en stadig kime til gnisninger. En langvarig strid med nabolandet Hellas om retten til selve navnet Makedonia, har også satt sitt preg. Det skapte for eksempel irritasjon fra gresk side da hovedflyplassen ved Skopje for et par år siden ble omdøpt til «Aleksander den stores flyplass», da Hellas hevder at oldtidskongen og erobreren også er en del av deres egen historiske arv. Dessuten finnes det en flyplass i den greske regionen Makedonia som også er oppkalt etter Aleksander den store.

Jeg slås likevel, under min lille rundtur i landet, av en påfallende kontrast mellom lokalbefolkningens milde beskjedenhet, og en langt mer offensiv markering av nasjonal stolthet fra myndighetenes side. Som alle andre steder, vil folk flest i Makedonia bare leve sine liv på best mulig måte, i fred og ro. For eksempel ved den stille, idylliske Ohrid-innsjøen.

Makedonias perle

Ohrid kalles gjerne Makedonias perle, og byen er da også kjent for sine «perler». De vakre, blanke Ohrid-perlene, som lages av fiskeskjell etter en gammel, hemmelig håndverkstradisjon, fås kjøpt overalt, også i det store utland.

Ohrid har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1980, og ligger ved innsjøen med samme navn helt sørvest i Makedonia mot grensen til Albania. Spor av noen av Europas eldste bosetninger er funnet her, og nyere utgravninger indikerer at det var et bylignende samfunn i Ohrid så tidlig som da Aleksander den stores far Filip II av Makedonia regjerte, det vil si på 300-tallet f.Kr.. Området hevdes for øvrig å ha én kirke for hver av årets 365 dager, og det er ikke uten grunn at Ohrid har fått kallenavnet «Balkans Jerusalem».

I dag er derimot Ohrid først og fremst Makedonias største turistdestinasjon, og en billedskjønn gamleby, vakre strender, kulturhistoriske attraksjoner, lett tilgjengelig turterreng i fjellene rundt og et svært gunstig prisnivå trekker stadig flere.

– Det kommer mange hit i dag, og vi har tro på kraftig økning i turismen fremover også, forteller Dimitri Vendof, som blant annet driver to restauranter i Ohrid.

Dimitri, som har vartet opp turister i byen i over 25 år, har den siste tiden merket at gjestene kommer fra steder stadig lenger unna, som Finland og Nederland.

– Vi føler vel at vi er i ferd med å bli oppdaget, smiler han.

– Det jeg aller helst skulle se, er likevel mer subsidier til de som bor her inne i gamlebyen. Boligstandarden er lav i de gamle husene, men det er viktig at denne delen av byen holdes levende.

Den historisk giganten Makedonia

Oldtidens Makedonia var et enormt rike, og en kort tid verdens mektigste. Det vokste kraftig under Filip II og Aleksander den stores tid, dominerte den greske og hellenistiske verden og strakk seg blant annet over Egypt, Midtøsten, Persia og så langt øst som elva Indus i dagens Pakistan. Etter Aleksanders død i 323 f.Kr. svant makten hen, og i 146 f.Kr. ble den sentrale delen av det historiske Makedonia definert som romersk provins.

Området kom under ottomansk kontroll på 1300-tallet, og etter Balkankrigen i begynnelsen av forrige århundre, ble den historisk regionen Makedonia splittet mellom Hellas, Bulgaria, Albania og Serbia, som fra 1918 ble del av Jugoslavia.

I 1991 fikk Republikken Makedonia sin selvstendighet. Selv om landet den gang unngikk å bli direkte involvert i krigene som fulgte i kjølvannet av Jugoslavias oppløsning, har det hatt sin dose med indre uro og etniske stridigheter. Det blusset spesielt opp i 2001, og dette, kombinert med en temmelig fastlåst strid om selve navnet Makedonia, har nok holdt landet noe tilbake på veien inn i europeisk bevissthet og fellesskap.

Nå ser ting derimot lysere ut, og myndighetene har satt som mål å bli medlem av EU i overskuelig fremtid.

Vin og vandring i Makedonia

Jeg ser arbeiderne rusle hjemover fra jordene, mens jeg forsøker å matche nok en ostebit mot riktig vin fra min privilegerte posisjon på terrassen til vingården og hotellet Popova Kula.

Jeg avrunder min Makedonia-reise her, sørøst i landet, blant annet for å kunne fly direkte hjem til Oslo via Thessaloniki i Hellas, som kun ligger noen få timer unna.

Popova Kula ligger ved landsbyen Demir-Kapija, nær en massiv kalksteinkløft ved samme navn. Navnet kommer fra tyrkisk og betyr «Jernport», noe som hinter både om stedets strategiske beliggenhet og om perioden under ottomansk kontroll.

På fjellet Ramniste finnes rester etter et fort som ble bygget under det antikke makedonske riket rundt 450 år f.Kr., men i dag er det ikke så mye historie som friluftsliv som i første omgang lokker folk til området.

Her finner du fjellvandrere på jakt etter gode teplanter og kajakkentusiaster som setter pris på strykene mellom de dramatiske fjellformasjonene. Du finner også stadig flere vinentusiaster, ikke minst takket være Jordan Trajkov.

– Jeg ble inspirert da jeg studerte i USA og så hva de fikk til i blant annet Napa Valley, forklarer Jordan, som åpnet dørene til ovennevnte Popova Kula i 2005.

– Jeg tenkte at veien å gå var å kombinere turisme med vin, og dette var både et godt vindistrikt, et vakkert turområde og et tradisjonelt stoppested, blant annet for serbere og kosovoere på vei hjem fra strandferie i Hellas.

Navnet Popova Kula betyr «Vinens tempel», og stedet har på sine få år rukket å få positiv omtale av både CNN, New York Times, en rekke internasjonale reisemagasiner og guidebøker. De siste par årene har da også Jordan merket at klientellet blir stadig mer langveisfarende. Ikke minst er det mange nederlendere som har oppdaget Demir-Kapija, etter at den første charterruten til Makedonia nylig ble etablert fra Amsterdam.

I Vest-Europa er nederlenderne nærmest alene om å ha «oppdaget» Makedonia som turistmål, og det vesle landet er ofte omtalt som «Europas siste hemmelighet».

Det finnes selvsagt unntak, og en nordmann til de grader har lagt sin elsk på landet er Tor Undheim. Ildsjelen fra Nettverkskirken – som driver en rekke prosjekter i Makedonia – har vært i landet flere hundre ganger i løpet av de siste tjue årene, og vender stadig tilbake. Selv er han ikke i tvil.

– Det er bare et spørsmål om tid før verden oppdager hvilket fantastisk ferieland dette er.

4 anbefalinger til Makedonia

1. Urban vinferie i Makedonia

Kamnik i Skopje består ikke bare av vingården Chateau Kamnik, men også av The Hunter’s Lodge «Kamnik», et hotell med restaurant, vinbar, tennisbane og sågar en skytebane i kjelleren. Restauranten er rustikt dekorert med utstoppet vilt, skinnfeller, gevir og mørkt treverk, og kan blant annet varte opp med hjemmeavlet fasan akkompagnert av egen vin.

2. Båttur på Ochrid-innsjøen

Fra havna i Ohrids gamleby går det daglig båt til ulike steder rundt sjøen, og du bør ta turen til klosteret St. Naum i den sørøstlige enden nær grensen til Albania. Her finner du også fine strender, restauranter, salgsboder med suvenirer og lokalt håndverk, og du kan ta en guidet robåttur innover i på elva Crni Drim, for å se fugl, fisk og de unike undervannskildene som bobler ut mineralrikt vann. Strømmen fra Crni Drim renner for øvrig uberørt i en stripe gjennom Ohrid-innsjøen, og så gjennom landsbyen Struga på den andre siden.

3. Mavrovo nasjonalpark

Vest i landet, nord for Ohrid, ligger den vakre nasjonalparken Mavrovo, men høye fjell og frodige daler. Parken har over 100 ulike tresorter, og flere steder bugner det av teplanter og urter. Landsbyene Velebrdo og Bituše er to gode utgangspunkt for vandreturer.

4. Poesifestival i Makedonia

I den vesle byen Struga ved Ohrid-sjøen arrangerers hvert år i august en internasjonal poesifestival, som i år kan feire 50-års jubileum, noe som neppe legger noen demper på arrangementet. Foruten en rekke opplesninger, blir det poesipiknik, konserter, workshops og festligheter. Festivalen er tidligere gjestet av storheter som Seamus Heaney, Tomas Tranströmer, Ted Hughes og Allen Ginsberg.

HTML EMBED

Fakta om Makedonia

Folketall 2 millioner
Hovedstad Skopje
Valuta 100 makedonske denarer = 12,30 NOK
Tid GMT +1 (som Norge)
Strøm 220 V
Nødnumre Politi 192, brann 193, ambulanse 194
Telefon +389
Grenser Kosovo, Serbia, Bulgaria, Hellas, Albania

Turistinformasjon

Exploring Macedonia
Visit Macedonia
Visit Ohrid

Slik kommer du til Makedonia

Flere norske reiseoperatører vurderer for øyeblikket å innlemme Makedonia i sitt tilbud, men foreløpig er det ingen som organiserer egne turer hit. Selskapet Corendon har startet med charterturer til Makedonia via Amsterdam, og kan være et alternativ å vurdere for deg som foretrekker et organisert opplegg.

Det går ingen direktefly fra Norge til Makedonia, men et alternativ er å fly med Ryanair fra Rygge til Thessaloniki i Hellas, som ligger nær den makedonske grensen. Du kommer ellers greit til Skopje med én mellomlanding, og selskap som Croatia Airlines, Turkish Airlines, Austrian og Wizz og flyr alle på den makedonske hovedstaden. En praktisk kombinasjon kan også være med Norwegian og Jat Airways for ruten Oslo–Beograd–Ohrid eller Skopje.

Sjekk søkemotorene for beste alternativ.

Gode hoteller i Makedonia

Hotellprisene i Makedonia er svært lave, og du kan bo godt for et par hundrelapper, og nærmest boltre deg i luksus for det dobbelte.

Vi bodde godt på Hotel Drim, som ligger sentralt i Struga, har egen strand, basseng og en hyggelig betjening som hjelper deg med det meste.

Villa Kale i Ohrid har ligger i hjertet av gamlebyen, med flott utsikt over sjøen. Har åtte romslige og rimelige rom.

The Hunter’s Lodge «Kamnik» er et imponerende landlig alternativ i Skopje, med egen vingård og rustikk interiør.

Hotel City Park er et nyåpnet firestjerners hotell i Skopje sentrum, med høy standard.

Vingården og hotellet Popova Kula ligger naturskjønt til kun fem mil fra grensen til Hellas, og dersom du ankommer via Thessaloniki kan de ordne med transport.

Verdt å vite om Makedonia

* Nordmenn trenger ikke visum for opphold under 90 dager i Makedonia.
* I enkelte sammenhenger kalles Makedonia for Former Yugoslavic Republic of Macedonia – forkortes F.Y.R.O.M. – på grunn av navnestriden med Hellas.

Kommentarer til denne saken