Gå til sidens hovedinnhold

Makeløse Maldivene

Vi gir deg våre beste tips til verdens mest romantiske reisedestinasjon.

1. Guidet snorklesafari på Maldivene

Dykkemaske er et nesten like vanlig ansiktsplagg som solbriller her, og livet under Maldivenes havoverflate er så mangfoldig at selv de mest erfarne snorklere kan ha problemer med å beskrive hva de har sett etter en dukkert. Da kan det være greit å ty til eksperthjelp. På for eksempel Banyan Tree Maldives Vabbinfaru, nord på Malé-atollen, har man ansatt marinebiologer som guider svømmedyktige gjester gjennom korallrevene. Denne femstjernes resorten har som uttalt mål å høyne sine gjesters økologiske bevissthet. De initierer prosjekter for å beskytte havets herligheter og har vunnet en rekke økopriser for sin innsats. Stedet tilbyr også guidet nattsnorkling med fakler, safari på land, dypvannsfiske, vindsurfing, guidet øyhopping og mye annet for den som lett kjeder seg i solen.

2. En slags storbytur på Maldivene

Det finnet kun én by som virkelig kan kalles by på Maldivene, nemlig hovedstaden Malé med rundt 56 000 innbyggere. Størrelsen gjør at stedet ikke er altfor overveldende og støyende, men med sine 1,8 kvadratkilometer er Malé likevel temmelig trang. Tilbringer du en dag eller to her bør du blant annet få med deg et besøk i Nasjonalmuseet og dessuten beundre Hukuru Miskiiy, landets eldste moské.
Maldivene har en lang buddhistisk tradisjon, som antas å strekke seg tilbake til det tredje århundret før Kristus. Utstrakt handel med arabere gjorde derimot at landets siste buddhistiske konge i 1153 konverterte til islam, og endret tittel til sultan. Hukuru Miskiiy dateres tilbake til 1656, og bygningen regnes som et mesterverk innen tradisjonell håndverkskunst.
Nasjonalmuseet er relativt beskjedent, men siden det blant annet presenterer noen av Thor Heyerdahls arkeologiske funn, får nok nordmenn mer ut av det enn andre. (Heyerdahl var for øvrig en stor beundrer av murarbeidet på Hukuru Miskiiy, som han mente var blant verdens vakreste.) Ta også gjerne en rusletur i Sultan Park, som omkranser museet.

3. Sjokoladespa på Manafuru

Konkurransen mellom Maldivenes luksuriøse ferieanlegg og hoteller er kraftig, og hjerner vris som skurefiller i forsøk på å overgå naboøya i dulling og deiligheter. Ikke minst er spamenyene gjerne dekadente, fantasifulle og umåtelig fristende. På for eksempel Haa Alifu-atollen, 320 kilometer nord for hovedstaden Malé, finner du den paddeflate, ovale øya Manafaru med ferieresorten The Beach House. Stedets Shui Spa tilbyr blant mye annet en sjokoladebeandling som kan sende endorfiner på vill ferd gjennom de fleste kvinnekropper, og sikkert også en del mannekropper. Du blir først smurt inn med sjokoladesmør, så skrubbet med mandelsjokolade, skylt i blomstervann, servert kald eller varm sjokolade og avslutningsvis massert med en fuktighetskrem basert på hvit sjokolade. Alle villaene på dette ferieanlegget kommer for øvrig utstyrt med privat svømmebasseng og egen butler. Skulle bare mangle.

4. Skipsvrakdykking på Maldivene

For de som av en eller annen grunn går lei av å svømme blant Maldivenes mer enn 1000 fargerike fiskearter i spektakulære korallrev, skjuler farvannene også en rekke skipsvrak. Det mest populære å dykke ned til er Maldives Victory, som fant sin våte grav på 35 meters dyp rett utenfor flyplassøya Hulhule. Det 110 meter lange lasteskipet – fylt av varer til turistindustrien – gikk ned 13. februar 1981, og ble i løpet av kort tid hjem for et bredt spekter av fisk, skilpadder og maritim flora. Farvannet her har til dels sterke undervannsstrømmer, så dykket er ikke noe for de mest uerfarne. De mer drevne kan til gjengjeld svømme inn og ut av skipet, og med litt flaks fremdeles komme over deler av lasten.

TIPS OSS!

5. Nattfiske på Maldivene

Du trenger lite medfødt fiskelykke, eller fire generasjoner sjøulker i ryggen, for å hale opp fangst i Maldivenes livlige farvann. Når og hvordan du drar på fisketur, avhenger her som ellers av hva du er ute etter, men en populær og stemningsfull variant er nattfiske der fangsten grilles og fortæres på stranden. De fleste ferieanlegg arrangerer fisketurer, eller kan i det minste hjelpe deg med å bestille en. Husk at fisket på Maldivene er strengt regulert, og at det blant annet ikke er lov å bruke harpun eller gå etter større havdyr som hvalhai og delfin.

6. Svøm med hvalhai på Maldivene

Hvalhaien er, med sine opp til 12 tonn fordelt på 15 meter, verdens største fisk, og et mildt sagt majestetisk skue. Ved for eksempel Sun Island i Ari-atollen er sjansene store for å oppleve en slik på nært hold. I følge Star Tour, som nylig inkluderte destinasjonen i sin katalog, er det nitti prosents sjanse for å få svømme med en hvalhai her, en opplevelse man skal være temmelig blasert for å glemme. Hvalhaien er kjent som leken og vennligsinnet, og ubekreftede historier forteller om eksemplarer som har lagt seg på ryggen i havoverflaten og latt mennesker klatre opp på magene deres.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe