Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor elsker vi Mallorca?

Vi har funnet svaret på feriefavorittens suksess.

HTML EMBED

Mallorca er ikke stor om du tenker på alle millionene som årlig strømmer til øya. Du krysser den på én time med bil, enten du kjører på tvers eller på langs, og det finnes alltid en strand innen rimelig rekkevidde.

Noe av attraksjonen ligger da også i det at alt er så lett tilgjengelig – strender, byer, barer, høyfjell og bortgjemte landsbyer. Selv om du ender opp med kun å ligge på stranda, vet de fleste at alt det andre bare et steinkast unna.

Utenfor turiststrømmen på Mallorca

I skyggen av oliventreet humrer Guillem Borret (54) lettere oppgitt. På fincaen hans La Carrotja virker all verdens kjas og mas uendelig langt unna, selv om du bare skal et par kilometer sørover før du kommer til den populære Es Trenc-stranda.

Vårbrisen rusker lett i tretoppene og sender et kjølig gufs over gårdsplassen, men sola har endelig begynt å varme igjen. Vi er tross alt i april.

Inne i det tidligere våningshuset i grov naturstein summer det dempet av mennesker. De er preget av det nærmest sakrale ved den rustikke stemningen. Guillems spesiallagde appelsinpresse bidrar i tillegg med sin uforlignelige lyd, som minner om pusten fra et gammelt damplokomotiv.

Lukten av nytrukket kaffe siver ut den halvåpne døren inn til spisesalen, og der morgenens første solstråler treffer veggen til den nærmeste bungalowen har vertskapets lille kjæledegge innfunnet seg. Hunden strekker seg dovent i hele sin lengde, for så å krølle seg sammen igjen.

– Vi trenger ikke markedsføre oss. Med kun elleve rom blir det fort fullt, og det er tydelig behov for et sted som dette også, svarer Guillem på mitt noe naive spørsmål om utfordringene Mallorca har med å ta imot alle som vil komme hit.

– Ro og stillhet er mangelvare for mange av dem som besøker oss. De vil bort fra de store menneskemengdene, og du trenger ikke dra langt fra strendene før du er nærmest alene på Mallorca, forklarer Guillem.

Plutselig hopper hunden i fanget på ham, og Guillem stryker den lett over pelsen før han forsiktig løfter den ned på bakken.

Ferie handler mye om sol og strand, men for mange også om å gjenoppdage det store i de små tingene. Det finner du gjerne utenfor den store turiststrømmen.

Da kjendisene kom til Mallorca

Flyplassen utenfor Palma de Mallorca er gedigen, blant de største i Europa. Den kan ta imot mer enn 12 000 besøkende i timen. De sluses rundt til de mange ferieanleggene på øya – til Palma, Magaluf, Arenal, Cala Major og Alcudia, for å nevne noen.

Og det er plass nok til alle. Ut fra ringveien rundt Palma sprer veiene seg ut over øya i vifteform. Nettverket er imponerende, og det tar deg for eksempel bare en halvtime å kryssa øya fra Palma til Mallorcas nest største by Manacor, kjent for sin perleproduksjon og tennisesset Rafael Nadal.

Herfra er det kort vei både til de mange kjente turistbyene på østkysten – som Cala d’Or og Cala Millor, og små kystperler som Cala Ratjada og Cala Figuera. Noe av attraksjonen for mange som kommer hit igjen og igjen, er nok at landsbyene lenge før turistene ankom var etablerte småsamfunn, bygget rundt fisket i farvannene rundt.

Charterturismen inntok ikke Mallorca for alvor før på 1970-tallet. Før den tid var Mallorca et sted for de mer velbemidlede. Blant de første berømthetene som fant veien hit var den polske pianisten og komponisten Frédéric Chopin, som bodde her med sin nesten like kjente elskerinne, forfatteren Georg Sand. Vinteren 1838/-39 etablerte de seg i den vakre fjellandsbyen Valldemossa, selv om temperaturene oppe i høyden var langt lavere enn det de var forespeilet. Georg Sands bok om det på flere måter frigide oppholdet trakk paradoksalt nok etter hvert flere besøkende til Mallorca.

Andre kulturstørrelser fulgte etter, som malerne Picasso og Joan Miró. Gertrude Stein anbefalte Mallorca til den britiske forfatteren Robert Graves, som igjen fikk besøk av kjente venner som skuespillerne Ava Gardner og Alec Guinness.

Alle disse inntok den da noe mer unnselige landsbyen Deiá, som ligger nærmest bortgjemt like bortenfor Valldemossa.

Så ble det stille, inntil Deiá på slutten av 1980-tallet opplevde en slags renessanse, da den velkjente Virgin-sjefen og gründeren Sir Richard Branson bygde om en tidligere olivengård midt i landsbyen til øyas fremste kjendishotell – La Residencia.

Syklistenes favoritt

Stempelet som «godkjent av sosieteten» gir Mallorca en tilleggsverdi andre mer typiske sydensteder mangler. I tillegg er Mallorca, med sine mange fjell og flere øde kyststrekninger, en favoritt blant friluftsfolk. Mange ivrige syklister mener Mallorca noe av det ypperste som finnes for den slags.

Flere av de høytliggende landsbyene på Mallorcas nordvestside har havnene sine flere kilometer unna. Deiá ligger for eksempel høyt oppe i en skråning i Tramontana-fjellkjeden, og for å komme dit fra havna og landsbyens populære sandstrand, må du forsere bratte hårnålssvinger. Det kan være en ubehagelig prøvelse for enhver bilist, men er en velkommen styrkeprøve for ambisiøse konkurransesyklister.

På veien nedover i krabbegir prøvde jeg å telle alle svingene, men ga opp etter den tjuende. Syklisten jeg møtte på vei ned – han var altså på vei opp – med sammenbitte tenner og gjennomvåt overdel, telte på sin side garantert hver eneste én av dem.

– Du finner knapt et bedre og mer variert sted å trene, som en ung norsk syklist forklarte meg senere på dagen.

Sammen med treningskompisene hvilte han ut på en kafé i landsbyen Santa Maria del Cami. Dagens trening var starten på et flere uker langt treningsopphold på de ofte bratte og svingete småveiene, som skulle bygge opp formen til sommerens mange konkurranser i inn- og utland.

For en stakket stund gjemte solen seg bak et lett skylag, og ganske raskt begynte gruppen av syklister å hutre over tapastallerknene.

De gjorde lunsjen raskt unna, satte seg på syklene igjen og vinket barskt farvel. Om en liten time sto en enda større oppgave enn Deiá-bakkene på programmet – stigningen opp fra Port de Valldemossa.

De førti bratte og krappe svingene fra sjøen opp til landsbyen i fjellene, er etter sigende øyas – og sykkelsportens – største kraftanstrengelse.

Kveldsstemning i Deiá

Deiá er et trivelig sted, og landsbyen kommer best til sin rett når kveldssola sender sin stråleglans over det karrige kystlandskapet, og lysene tennes i de typiske husene i mur og stein.

Byen er spesielt kjent for sine mange gode restauranter, og på Xelini er det alltid travelt, også denne lørdagskvelden rett før påske.

Tidligere på dagen var stemningen langt mer avslappet i Deiá. Innehaverne i de små butikkene langs hovedgaten satt mer ute i sola enn inne bak kassa. De få besøkende som ruslet langs det smale veistrekket var mer interessert i ta vårsola til seg, enn å oppholde seg i mørket inne i butikkene.

– No? sier kelneren spørrende når jeg bekrefter at jeg ikke har bestilt bord denne kvelden.

Det koker innendørs, ikke et sete synes å være ledig, men så finner han plass til oss likevel. Vi kiler oss inn mellom en gruppe ungdommer, som høylytt og med fektende armer, ser ut til å løse alle Spanias problemer på egenhånd.

– Madonna! roper innehaveren når en ny bestilling tikker inn, men rekker å sende oss et bekreftende glis på at han har sett oss før han haster videre.

Vinen kommer først, deretter småretter i rask rekkefølge. Vi koser oss i den hyggelige atmosfæren som omfavner oss, og tar oss god tid med både mat og drikke.

Bortenfor turistmaskinen er du igjen herre over tiden, og få steder merker du det bedre enn på Mallorca.

Fakta om Mallorca

Land Spania
Folketall 863 000, Spania 46 mill
Valuta 1 Euro = 7,50 NOK
Telefon +34

Turistinformasjon

> spain.info
> tourspain.org
> justspain.org
> illesbalears.es

Slik kommer du til Mallorca

Både Ving, Apollo og Star Tour har gode chartertilbud på Mallorca, og mange andre reisebyråer har god kompetanse på nordmenns favorittøy i Middelhavet. Det går også en rekke ruteflygninger dit, med både SAS, Norwegian og Ryanair. Merlot Reiser og Oliven Reiser tilbyr ulike sykkelturpakker til Mallorca.

Sov godt på Mallorca

Agroturisme er blitt veldig populært på Mallorca, og de mange fincaene (som regel omgjorte gårdsbruk eller herregårder) har tilbud til de fleste. På disse kommer du både tett på folk, historien og de små lokalsamfunnene på landsbygda.

Det finnes i tillegg hoteller i alle mulige kategorier på Mallorca, fra det overdådig luksuriøse til herberger for reisende på budsjett.

La Residencia og fincaen Sa Pedrissa er to utmerkede overnattingssteder. Det samme er Sa Carrotja i Ses Salines og Alfatrx like nord for Palma. Sant Salvador i Artá er også veldig bra. Hotel Tres i Palmas gamleby er en personlig favoritt.

4 grunner til å elske Mallorca

1. Strendene

Strendene på Mallorca er nydelig hvite, med finkornet og ren sand. I tillegg er vannet krystallklart og varmt til langt ut i oktober. Det er i stor grad dette millioner av turister hvert år kommer for å oppleve, og det er foreløpig plass nok til at du også kan finne avsides strender der det knapt er mennesker å se, selv i høysesongen.

Flesteparten av turistene oppholder seg likevel på strender som er knyttet opp mot resortene og Palma de Mallorca, så her kan det bli folksomt. Dette gjelder først og fremst Magaluf øst for Palma by, som i tillegg til den 900 meter strandlinjen, også har en flott promenade, samt strendene knyttet til feriestedene Cala d’Or, Cala Millor, Alcudia i nord, og Arenal i den østlige enden av Palma.

For den eventyrlystne og noe mer mobile, kan strender som Cala Ratjada i det nordøstlige hjørnet være et fint sted å oppholde seg. Rett nok er det også her noen hoteller knyttet opp til stranda – hovedsakelig for tyske turister – men det er god plass, og vestover langs kysten er det øde, med flotte vandrertraseer som også leder til små bukter og strender nesten uten mennesker.

Es Trenc helt sør på øya er stor, og siden stranda ligger i et beskyttet naturområde uten hoteller i umiddelbar nærhet er det godt med plass. Cala Mondragó ved Cala Figuera på sørøstkysten, rett ved Mondragó nasjonalpark er også verdt et besøk om du ønsker å være i nærheten av gode spisesteder.

Anbefalt Mallorcas beste strender er i vår bok Es Trenc, Cala Murta på Formentor-halvøya og Es Carbo.

2. Severdighetene

Mallorca er selvsagt preget av de mange sjøfarende folkeslagene i Middelhavet opp gjennom historien, og det finnes en rekke kulturminner her fra ca. 4000 f.Kr. og fremover. Flere steinkonstruksjer fra oldtiden forteller om ulike kulturer, blant annet talayotene fra ca. 1300 f.Kr.

Romerne inntok øyene mellom 146 og 123 f.Kr., og opprettholdt hegemoniet i nærmere 500 år. Dette satte et betydelig preg på Mallorca, noe som kan observeres flere steder, ikke minst i de større byene.

I Palma by er det likevel den store Catedral de Mallorca de fleste kommer for å besøke, i tillegg til Castell de Bellver i utkanten av sentrum.

De første menneskene her bodde i mange av de naturlige hulene, som er spesielt tallrike av på østsiden av Mallorca. Cuevas del Drach – dragehulene – er de mest besøkte og imponerende.

Anbefalt Besøk Carthusian-klosteret i Valldemossa, der det berømte paret Frédéric Chopin og Aurore Dudevant (også kjent som George Sand) oppholdt seg i en celle (sic.) vinteren 1838/-39.

3. Vinen

Med unge entreprenørers inntreden på den mallorkinske vinscenen har ikke bare produksjonen blitt større. Kvaliteten høster nå også ovasjoner langt utenfor øyas og landets grenser.

Bàrbara Mesquida Mora er én av de nye unge som har hentet sin utdannelse på fastlandet, og kommet tilbake til familiegården Jaume Mesquida de Mallorca i Porreres med nye og spennende ideer.

– Vi er mer eventyrlystne, mer eksperimentelle. Og med en solid utdannelse og kunnskap er det også lettere å få frem nye, interessante viner, mener Bàrbara.

Den samme tendensen gjør seg gjeldende på en rekke av de øvrige vingårdene på Mallorca. Ifølge kjennere er ikke Mallorcas stedegne druer sterke nok til å få frem virkelig gode viner. Man har derfor blandet inn mer kjente druer, som pinot noir og merlot. Disse druene kombinert med Mallorcas gode jordsmonn, har gitt en betydelig kvalitetsheving, og ikke minst en større bredde i tilbudet.

I Jaume Mesquida de Mallorcas lokaler er det, som etter hvert også hos mange andre mallorkinske vingårder, et eget vinutsalg, der du både får smake og ikke minst kjøpt de i alt 15 ulike vinene i porteføljen.

Anbefalt God vin finner du også på disse vingårdene: José Luis Ferrer, Hereus de Ribas Miquel Gelabert og Miquel Oliver.

HTML EMBED

4. Maten

Med hele syv Michelin-restauranter (Norge har fire) på øya, står ikke Mallorca nevneverdig tilbake for verken Madrid eller Barcelona når det gjelder gourmetopplevelser.

Spanias kjøkken reflekterer for øvrig landets komplekse historie, og de mange erobrerne som har gått i land her. Fønikere, grekere, romere og maurere har alle lagt igjen sine bumerker i maten. Dette gjelder også på Balearene og Mallorca, selv om øyene i tillegg har utviklet sitt eget distinkte kjøkken. La cuina mallorquina har dype røtter i det lokale tradisjonskjøkkenet, men er også her influert av maurerne. I bunnen ligger den klassiske treenigheten i Middelhavet, nemlig olivenolje, hvitløk og tomater. I kontrast til på fastlandet, der maten stekes på sterk varme, handler det mer om «slow food» på Mallorca. Maten tilberedes på lave temperaturer, ofte i en greixonera-kasserolle.

I starten ble denne maten uglesett av de besøkende, som foretrakk internasjonal kost, men gradvis har tradisjonsmaten sneket seg inn på restaurantmenyene, godt hjulpet av lokale kokker som har løftet den opp med en moderne tilnærming.

Gris er hovedinnslaget når det gjelder kjøtt. I tillegg kommer lokalt fanget fisk, men også mallorkinsk lam, hare, fasan og ikke minst kylling er å finne på menyene. Av grønnsaker er selvsagt tomaten viktig. Det samme gjelder poteter og auberginer, men for vegetarianere er det langt mellom høydepunktene.

Anbefalt Som på fastlandet er tapas populært, og på La Boveda i La Lonja i Palma by er kvaliteten høy. Bacchus Restaurant på Hotel Read’s utenfor Palma by er én av Europas fremste. El Passeig i Port de Sóller serverer ypperlig sjømat. Det samme gjør El Bungalow, som i tillegg ligger midt på stranda i Ciutat Jardí i Palma. Restaurant Tristan i Puerto Portals er med sine to Michelin-stjerner, også verdt å nevne.

> Best of Mallorca

Visste du at navnet Balearene trolig stammer fra det greske verbet ballein, som betyr å kaste? Innbyggerne på øyene var nemlig spesielt dyktige slyngekastere, og Karthagos Hannibal hadde med seg slyngekastere herfra da han forserte alpene i krigen mot Romerriket.

Visste du at tennisesset Rafael Nadal er fra øyas nest største by Manacor?

Visste du at de fleste mallorkinere er tospråklige? Både kastiljansk spansk og en lokal variant av katalansk kalt mallorkin er typisk i dagligtalen.

Visste du at antallet besøkende til Mallorca har økt fra 500 000 i 1960, til 24 millioner i 2008? De siste ti årene har økningen vært på nærmere 15 millioner.

HTML EMBED
Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken