Gå til sidens hovedinnhold

Mektig «Mammon»

«Mammon» driver norsk spenningsdrama til nye høyder.

Mammon
Krimserie i 6 deler
NRK1
1. nyttårsdag 21.30

Peter Verås (Jon Øigarden) jobber i Norges største avis Aftenavisen. Der kommer han over en stor korrupsjonssak. Problemet for Verås er at hovedmistenkte i saken er hans egen storebror, Daniel Verås. Mens Verås, som er for tett på temaet, får jobbe i kulissene av nyhetsredøren (Nils Ole Oftebro), kommer Økokrim på banen. Men det samme gjør høyere mektige menn. For hva er det som skjuler seg bak dette store finansspillet der både bibelsitater og store penger synes å sette en fatal kurs for flere av de involverte?

«Mammon» har allerede blitt hausset en del opp fordi amerikanerne var raskt på banen og kjøpte nyinnspillingsrettighetene lenge før serien var sendeklar. Men så er den også en av de mer kompliserte seriene undertegnede har sett fra norske manusforfatteres hånd.

Brødrene Gjermund og Vegard Stenberg Eriksen har nemlig skrevet et tettpakket og svært så spenningsstramt manus. Her er lite overlatt til tilfeldighetene. Trådene strøs ut fortere enn du klarer å nøste og spenningen er til enhver tid til å ta og føle på.

Manuset er også et form for spennings-overflødighetshorn. På mange måter virker historien nesten for voldsom for de fire episodene vi har sett, og kunne kanskje nesten vært strukket ut noe mer for å gi plass til å utvikle flere figurer. Spesielt birollene.

For det er mange som holder på hemmelighetene sine i «Mammon».

Denne antydningen om rollefigurenes grå sider, er et trekk som brødrene Stenberg Eriksen låner fra danskene og serier som «Forbrytelsen». Stemningen er også til tider nokså lik, nesten på grensen til en kopi. «Mammon» låner uhemmet, men slipper likevel unna med det meste og befester historien innenfor det som har fått merkelappen nordisk noir.

Undertegnede synes det tidvis var noe stivt spill i begynnelsen. Og som vanlig virker ikke pressemiljøet helt troverdig fremstilt. Det tar litt tid før flere av rollefigurene finner sin karakter. Det gjelder ikke for Jon Øigarden, Anders T. Andersen som hans bror Daniel, Andrine Sæther som Økokrim-sjef eller Lena Kristin Ellingsen som «Mammon»s Carrie Mathison. Ei heller for Terje Strømdahl som en mektig pater familias i nærmest ordets rette forstand som Peter og Daniels prestefar.

«Mammon» er imidlertid først og fremst serieskapernes seier. De vikler ut garnnøstet og får oss til å danse etter deres pipe.Så spørs det om du trekker i rett tråd når det hele rulles opp.

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken