Mammut – Sverige 2009. Regi: Lukas Moodysson. Med Gael Garcia Bernal, Michelle Williams, Marife Necesito

Aldersgrense 11 år

Lukas Moodysson er ikke kjent for å ta de letteste utveiene i sine filmer. Han har blitt hyllet for sine kompromissløse møter og portrett av unge jenter i «Fucking Åmål» og «Lilja 4-ever».

Dette har vært filmer, som har hatt et klart mål og en klar mening. «Mammut» er ingen slik film. Den er både en historie lett å identifisere seg med og skrekkelig enkel å irritere seg over.

«Mammut» følger to løp. Det ene handler om den unge kirurgen (Michelle Williams), hennes spillmillionær av en mann (Gael Garcia Bernal), deres lille datter og deres filippinske barnepike i New York.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Den andre delen handler om den filippinske barnepikens egen familie i hjemlandet.

Parallelt lever disse to små familiene ut sitt hverdagsliv. Moodysson tegner da også et bilde av de fleste menneskers hverdag. Det er lett å kjenne seg igjen i Michelle Williams overarbeidede lege eller forstå Gael Garcia Bernals ønske om å gjøre noe bra på sin ferd i Thailand, bare for å ende opp «som alle de andre».

Problemet til «Mammut» er at Moodysson ikke klarer å stramme inn sin historie slik at han får frem poengene sine. Det hele lunter av sted i litt for bedagelig tempo. Og det er tydelig at regissøren har forelsket seg i bilder som strengt tatt ikke tilfører historiene mer enn at de er pene å se på.

Historien rundt barnepiken Glorias to smågutter på Filippinene fremstår som den mest interessante fordi den har mest energi. Men ellers overlater Moodysson denne gangen det meste av tankeprosessen til tilskuere da filmens personer synes å ha få refleksjoner rundt sine liv.

«Mammut» er imidlertid en film du antakelig vil få mye utav om du sitter deg ned og diskuterer den med andre. Det er nemlig først da at du kanskje får en a-ha-opplevelse av hva den faktisk handler om.

For undertegnede var den nettopp en film som irriterte fletta av meg først, og som fremdeles gjør det, men nå på en mye mer interessant måte.

SE VIDEO AV MAMMUT

HTML EMBED
video_embed(12247,1);