Tidligere denne uken ga myndighetene i Montenegro klarsignal og godkjennelse for en utbygging av øyfestningen og den tidligere konsentrasjonsleiren på øya Mamula.

Ikke bare skal festningen utbygges, men den skal utbygges til et luksushotell, komplett med både evighetsbasseng, vinbar og en egen havn for luksusbåter.

Brukt til tortur

Ikke overraskende blir utbyggingsplanene møtt med mye motstand av lokalbefolkningen som har hatt flere slektninger innom leiren på 1940-tallet.

Den gangen var det Mussolinis fascisthær som styrte festningen, og i følge de italienske militærarkivene skal mer enn 100 mennesker ha blitt drept eller sultet i hjel på den lille øya.

Jovanka Uljarevic er an av beboerne i nærheten som hadde slektninger i leiren. Under andre verdenskrig var det bestemoren hennes som overlevde de grusomme forholdene.

- Det var kalt, de ble sultet, og situasjonen var i det hele tatt helt forferdelig, sier hun til magasinet Balkan Insight.

Tidligere oppstyr

For lokalbefolkningen kommer imidlertid ikke nyheten som et sjokk. Øya skapte kontrovers allerede i 2013, da myndighetene gikk ut og omtalte krigsmerket som en stor investeringsmulighet.

De mente øya hadde potensiale til å kunne tilfredsstille behovene til rike og krevende turister, noe entreprenøren Orascom tok til betraktning da han signerte en leieavtale på 49 år med Montenegros myndigheter.

Orascom understreker at utbyggingen av turisthotellet vil føre til 200 nye jobber for lokalmiljøet, og en gevinst på nærmere 7,5 millioner euro for Montenegro over en periode på 15 år, skriver Telegraph.

Fremdeles minnesmerke

Luksushotellet vil i tillegg til evighetsbasseng, vinbar og båthavn kunne by gjestene på et eget spa, dansegulv med DJ, utendørs restauranter og en strandklubb.

Likevel melder det ansvarlige designteamet for prosjektet, Salt & Water, at de ønsker å beholde det historiske monumentet mest mulig intakt.

- Det var viktig for oss å beholde den originale arkitekturen til festningen, ettersom den har stor historisk verdi, sier en representant for selskapet til Telegraph.

Ideen har altså å ha et eget minnesmerke og et lite museum inne i luksushotellet, slik at turister kan nyte historien og minnene i behagelige omgivelser.