Gå til sidens hovedinnhold

Heftig på tynn line

Heftig dokumentar om tidenes mest vågale linedanserstunt, som fant sted mellom tårnene til World Trade Center.

Man on Wire - USA/Storbritannia 2008. Regi: James Marsh. Med: Philippe Petit, Jean-Louis Blondeau, Jean-Francois Heckel, David Demato, Annie Alix, David Roland Frank, Ardis Campbell, David Foreman

Aldersgrense: 7 år

I 1974 gjennomførte den franske balansekunstneren og gategjøgleren Philippe Petit et illegalt og mildt sagt potensielt halsbrekkende stunt: Han balanserte på line mellom de to tårnene til det den gang nyoppreiste World Trade Center. Uten sikkerhetsanordninger.

Denne fengslende dokumentarfilmen skildrer forberedelsene og gjennomføringen av performance-anslaget ved hjelp av et mangfoldig arkivmateriale, engasjerte intervjuer med de involverte, samt noen fantasifulle og forseggjorte rekonstruksjoner av hendelsene.

For det var ikke bare å ta heisen opp og slenge over en line. Tårnene var godt bevoktet, og Petit og hans lille bande medsammensvorne måtte lure seg inn flere ganger for å finne ut hvordan de til sist skulle få smuglet utstyret sitt opp på taket og montert vaieren «trygt» mellom de skyhøye bygningene.

Regissør Marsh har valgt å gjenskape dette som en «heist-thriller», og det kler materialet godt. I intervjuene kommer det da også fram at den eksentriske Petit sammenlignet stuntene sine (han hadde tidligere balansert på Notre Dame-kirken i Paris og Harbour Bridge i Sydney) med bankran – med Twin Towers som det virkelig store kuppet.

Filmen kan dermed også anses som et mer eller mindre respektfullt minneord om tvillingtårnene, uten at 9/11 nevnes med et eneste ord.

Linedanseren selv er svært tilstedeværende i filmen, som en i høyeste grad levende og entusiastisk skildrer av begivenhetene i retrospektiv. Dette gjør for så vidt at vi fra starten av vet at det ikke kommer til å ende i fullstendig katastrofe. Men likevel følger vi med i spenning.

Petit er unektelig en fascinerende fyr, men det kan også innvendes at hans egne ord om livsverket sitt blir litt vel pompøse. Selv om hovedpersonen insisterer på at det ikke finnes ett enkelt «hvorfor», skulle jeg ønske filmskaperen gikk mer inn på hva som faktisk drev ham til disse avsindige fallhøydene. Filmen framstår nemlig mer som et talerør for Philippe Petits tanker om seg selv, enn et skikkelig forsøk på å forstå ham. Mot slutten nevnes også en utvikling mellom Petit og hans nærmeste som vi gjerne kunne fått vite mer om. Forslagsvis istedenfor den noe unødvendige sekvensen hvor artisten får seg et nyp.

Til tross for disse litt ustø elementene er Man on Wire en smart og spennende dokumentar som holder deg balanserende på kanten av kinosetet. En heftig fortelling om et kunstnerisk prosjekt som muligens verken bør beskrives som verken mot eller overmot, men som galopperende galskap.

SE VIDEO AV MAN ON WIRE

HTML EMBED
video_embed(12172,1);
Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken