Gå til sidens hovedinnhold

- Mange kvinner sliter med dårlig samvittighet

Venstre vil at staten skal ta regningen for sykemeldte gravide.

(SIDE2:) Når en arbeidstaker er borte fra arbeid i kortere perioder, er det bedriften som betaler sykepenger. Først etter at den ansatte har vært borte i mer enn 14 dager er det NAV som dekker kostnaden.

Derfor er det folk som ofte blir syke i kortere perioder som er kostbare for bedriften. Dette er ikke minst en utfordring når det gjelder gravide arbeidstakere, som ofte har plager som gjør at de ikke kan gå på jobb.

Finansdepartementet anslår at norske bedrifter årlig taper rundt 400 millioner kroner på korttids sykefravær hos gravide kvinner.

- Vil fjerne den siste diskrimineringen
Venstre mener dette fører til at gravide kvinner, eller kvinner i en alder der det er sannynligget for at de blir gravide, diskrimineres på arbeidsmarked. Derfor går de inn for at staten skal betale sykepengene til gravide som er korttidssykemeldte.

- Vi vil fjerne den siste diskrimineringen som skjer innenfor arbeidslivet når det gjelder kvinner og barn. Sykefravær er det siste argumentet arbeidsgiver har overfor gravide kvinner på jobbintervju, sier partileder Trine Skei Grande til Side2.

Hun peker på at dette ikke bare vil være til fordel for kvinnene.

- Det gir en sikkerhet både for arbeidsgiver og for mange kvinner, sier hun.

Usikker på hva du skal stemme? Ta vår valgomat her!

- Har dårlig samvittighet
Venstrelederen peker på at det særlig er småbedriftene som sliter på grunn av sykefravær. Derfor kvier de seg for å ansette gravide kvinner.

- Småbedrifter med kanskje en til to ansatte er ofte redde for å gi inn i en komplisert situasjon med en gravid kvinne, fordi sykefraværet påvirker bedriftens økonomi i veldig stor grad, sier hun.

At bedriftens økonomi er sårbar er dessuten ofte noe arbeidstakeren er svært klar over.

- Mange kvinner kjenner også på dårlig samvittighet fordi de vet at sykefraværet deres får så store følger for bedriften, sier Skei Grande.

Lederen lover at dette er noe partiet vil jobbe for om de kommer i regjering.

- Men tror dere at dere vil få gjennomslag for dette?

- Venstre går inn i regjering fordi vi er opptatt av en effektiv likestillingspolitikk i arbeidslivet, svarer Skei Grande.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken