Manic Street Preachers
Journal For Plague Lovers
Sony Music

Historien om Manic Street Preachers vil for alltid ha en diger, mørk skygge ved navn Richey Edwards hengende over seg. Bandets myteomspunnede og poetiske gitarist/tekstforfatter forsvant sporløst i 1995, og bandets påfølgende album «Everything Must Go» gjorde den gjenværende trioen til enorme stjerner.

Selv om den skiva inneholdt et par Edwards-skrevne låter, er det nå med «Journal For Plague Lovers» at waliserne på mange måter tar et endelig oppgjør med tapet av enigmatiske Edwards. Og hvordan gjør de så det? Jo, alle tekstene på denne skiva er skrevet av den antatt avdøde Richie, må vite.

Som 90-tallskollega Jarvis Cocker, har også Manics valgt å gi støykongen Steve Albini æren av å produsere denne plata. Og allerede fra første snerr, kan man konstatere at trioens muskuløse sound og Albini kler hverandre godt.

«Peeled Apples» er en sinna og rifftung åpningslåt, mens «Jackie Collins Existential Question Time» viser at gutta også behersker indiepop i grenselandet Stone Roses/The Killers. Sistnevnte låt oppsummerer i grunn denne skiva greit. Manics har en fot i fortida og en annen godt plantet i 2009.

«This Joke Sport Severed» er en mer akustisk og neddempet affære, før en «A Day In The Life»-aktig overgang gir den ny karakter som full bandlåt. Den berømte stopp/start-dynamikken som både The Pixies og Nirvana perfeksjonerte med Albini i kontrollrommet er også naturligvis på plass, spesielt på «She Bathed Herself In A Bath Of Bleach». Kurt Cobain skrev kanskje både bedre melodier og tekster enn dette, men waliserne gjør et hederlig forsøk.

Aller best er derimot mer dansbare «Marlon J.D.» og den hjerteskjærende avslutningslåta «William's Last Words», sunget av bassist Nicky Wire (som for øvrig låter skremmende likt Billy Corgan fra The Smashing Pumpkins her). Om ikke denne Edwards-skrevne hymnen gir deg klump i halsen, har du et hjerte av stein.

«Journal For Plague Lovers» er intet mesterverk, men en jevnt god poprock-skive med flere potensielle singelhits. Det burde borge for en god sommer og høst for de etter hvert tilårskomne herrer Dean Bradfield, Wire og Moore.