(Avisa Oslo)

Mandag ettermiddag besluttet Oslo tingrett å varetektsfengsle den 64 år gamle mannen i to uker, med brev- og besøkskontroll.

Dermed fikk påtalemyndigheten kun delvis medhold i sin begjæring, som lød på fire uker i varetekt. De fikk heller ikke medhold i at mannen skal underlegges medieforbud i hele fengslingsperioden.

Politiadvokat Hilde Hermanrud Strand anket tingrettens beslutning på stedet.

– Anker gjelder både lengden på fengslingsperioden og medieforbudet, sier hun til Avisa Oslo etter at fengslingsmøtet var avsluttet like etter klokken 16.

I 15-tiden lørdag fikk politiet melding om at det var løsnet skudd i Ensjøveien. Politiet oppsøkte en ung mann i 20-årene bosatt i området, som hadde skuddskader i foten. Fornærmede fikk raskt behandling av ambulanse, og ble sendt til Ullevål sykehus.

64-åringen ble pågrepet på stedet. Politiet tok seg inn i leiligheten, der det ble beslaglagt våpen.

– Vi har kontroll på våpen som er funnet i leiligheten, sier Strand i forbindelse med fengslingsmøtet mandag ettermiddag.

Skal ha skutt fra vindu

Politiet mener siktede har skutt fornærmede fra vinduet i sin egen leilighet med et grovkalibret våpen. Han er siktet for drapsforsøk.

Ifølge Avisa Oslos opplysninger har 64-åringen ingen tidligere straffehistorikk. Det skal heller ikke være noen relasjon mellom ham og fornærmede.

– Så langt politiet kjenner til, er det ikke fremkommet opplysninger som tilsier at det er noen relasjon, men hendelsen fremstår situasjonsbetinget, sier Hilde Hermanrud Strand.

– Det er altså ikke et tilfeldig offer?

– Nei, men som sagt er det en situasjon i forkant, svarer politiadvokaten, som ikke ønsker å gå nærmere inn på det.

– Siktede har forklart seg til politiet. Han har gitt en forklaring så langt han kan si noe om hendelsesforløpet. Det er i tråd med det han ga uttrykk for her i retten.

– Han mener at han ikke har noe med dette å gjøre?

– Det er riktig, svarer Strand.

I fengslingskjennelsen gir Oslo tingrett uttrykk for at hendelsen fremstår tilfeldig.

Nekter straffskyld

Fornærmedes tilstand skal være alvorlig, men ikke livstruende. Mandag er han skrevet ut fra sykehus og politiet har også tatt et innledende avhør av ham.

– Vi tar sikte på flere avhør da vi har ytterligere spørsmål, sier Strand.

Hun opplyser videre at politiets begrunnelse for fire ukers varetekt er bevisforspillelses- og gjentakelsesfare.

Selv avviser mannen det via sin forsvarer, advokat Petar Sekulic. 64-åringen nekter straffskyld for siktelsen for drapsforsøk.

– Han kjenner seg ikke igjen i gjerningsbeskrivelsen i det hele tatt. Hans forklaring inkluderer ikke skyteepisoden. Han kan ikke skjønne at han har gjort det, sier Sekulic.

Han ønsker ikke å kommentere hvilken kontakt det skal ha vært mellom hans klient og fornærmede lørdag ettermiddag.

– Relasjonen mellom dem vil jeg ikke si noe om nå, siden dokumentene i saken er klausulerte, sier forsvareren.

– Tar dette veldig tungt

I fengslingsmøtet mandag ettermiddag ba han i primært om at 64-åringen løslates fra varetekt. Dersom han likevel skal fengslet, ba Sekulic om at perioden begrenses til to uker og uten medieforbud.

– Brev- og besøkskontroll gjør ingen forskjell for ham, da han uansett ikke har noen som skal besøke ham. I tillegg ba jeg retten om at han i alle fall ikke ilegges TV-forbud. Det er det eneste han har, sier Sekulic.

– Hvordan har din klient det?

– Ikke bra. Han tar dette veldig tungt og synes at det er forferdelig, svarer forsvareren.

64-åringen satt i et flere timer langt avhør med politiet søndag. Hva han har forklart om våpen i leiligheten, ønsker ikke Sekulic å gå nærmere inn på.

– Han har forklart seg om det, men det må jeg komme tilbake til, sier han avslutningsvis.