Gå til sidens hovedinnhold

Mannen som ikke fantes

Arne Dahl var den store nordiske krimforfatteren som inntil nylig virket som han faktisk ikke eksisterte. Så ble han avslørt

- Det var svensk presse som gjorde det, smiler Jan Arnald. Den svenske litteraturkritikeren og skal vi si «smale» forfatteren, som altså skjuler seg bak krimforfatteren Arne Dahl.

- Om jeg hadde fordommer mot krimlitteraturen? Vel, når jeg var 25 hadde jeg nok det. Jeg var litt ung og overambisiøs, slik som man er når man er 25. Men det var ikke grunnen til at jeg valgte å skrive under et annet navn, klukker forfatteren.

Greit å bli avslørt
Gjennom fem bøker valgte han å forbli den hemmelige Arne Dahl. Han gjorde aldri intervjuer og stakkarene som lengtet etter å lage krimserie av romanene fikk ikke tak i ham. Men så tok altså svensk presse og avslørte ham.

Nå er han aktuell med bok fem, «Midtsommer» på norsk der flere krimgåter lenkes i hverandre.

- Det var helt greit at avsløringen kom på det tidspunktet den gjorde og faktisk ganske deilig, ler han. Jan Arnalds krimbøker var allerede da en stor suksess. Hans beretning om den store A-gruppen som jobber med internasjonal kriminalitet var hyllet som noe av det beste krim-Sverige hadde begått på år.

- Jeg skapte Arne Dahl fordi jeg ville skape et prosjekt som snakket om det tiåret Sverige har vært gjennom. Om et Sverige som er blitt mye mer del av Europa og har måtte tilpasse seg en internasjonal forankring mye mer enn før, sier han.

Han tror kanskje Sverige har måtte tilpasse seg enda mer enn Norge og Danmark, rett og slett fordi troen på «folkhemmet» var så stor.

- Best i verden
- Vi mente vi var best i verden. Sverige var noe annet, litt bedre, litt mer moralsk enn andre land. Nå er vi ikke best i noenting lenger. Det dukker opp nye typer for kriminalitet innenfor landets grenser. Det er moralsk vanskelig, kranglevorent og såpass komplisert at det ofte møtes med den fullstendige taushet fra svenskene selv, mener han.

Og som han selv sier det – siden han startet serien så har tiåret utviklet seg til å bli et riktig bra tiår å skrive fra – dessverre.

10 bøker har han planlagt i serien om A-teamet før det er slutt.

Han ler godt når han sier at Arne Dahl har vært mer produktiv enn Jan Arnald de siste årene.

- Arne Dahl har skrevet flere bøker enn Jan Arnald, og det er jo litt truende på en måte, sier han.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen