Orgasme oppleves svært forskjellig for menn og kvinner, og mannens seksuelle mål er vanligvis å nå toppen – gjerne raskt!

Kontrollert sædutløsning
Orgasme oppleves svært forskjellig for menn og kvinner, og ingen kan virkelig vite hvordan det å elske kjennes for den andre. Hos menn er vanligvis den beste delen av elskov den intense opphisselsen ved utløsningen, så deres seksuelle mål er å nå den toppen, og dit kan de komme svært raskt.

Men sett i et mer historisk perspektiv er det tradisjoner i Østen som mener at sæd er det mest verdifulle en mann har, og at den skal ikke sløses bort. Ved å kontrollere sædutløsningen kan man da, i følge taoistisk og tantrisk tradisjon, oppnå nye høyder - noe enhver mann kan trene seg opp til.

Teknisk sett er den mannlige orgasmen en reaksjon fra nervesystemet, mens ejakulasjon er en reproduktiv reaksjon. Man kan få den ene uten den andre. Gutter helt ned i syv års alderen kan oppleve orgasme gjennom masturbering uten å ejakulere. Den første våte drømmen er et tegn på at det reproduktive systemet har startet og at testiklene nå produserer sæd.

Orgasmefølelsen hos menn kan kjennes i penis og testiklene, men noen menn opplever "hele kroppen-orgasmer", spesielt hvis de har utsatt orgasmen. Menn beskriver det som en pumpende følelse, og til slutt en varm strøm av væske og en pumpende følelse når sæden beveger seg gjennom urinrøret og ejakuleres.

Etter ejakulasjonen kommer menn i en restitusjonsfase som kalles refraktærperioden (den upåvirkelige perioden), og som vanligvis betyr en liten blund. I denne fasen kan man beholde en delvis ereksjon, men de fleste menn mister den helt. Ejakulasjon er fysiologisk umulig. Lengden på refraktærperioden varierer med alderen og selvsagt med den seksuelle interessen. Den kan vare et par minutter hos en ung mann, mens menn over 60 kanskje vil måtte vente opptil et par dager.

Jo oftere en mann har sædutløsning, jo mindre volum og styrke vil det være på utløsningen. Han går rett og slett tom for sæd. En mann kan gjennomsnittlig ejakulere 18-25 cm, men seksuell avholdenhet kan hjelpe han til å skyte enda lenger. Hvis han ikke har hatt sædutløsning på mer enn tre dager, vil han kunne sprute 90 cm eller mer.

Tips!
Hvis du ønsker å utsette orgasmen din sammen med en partner, kan du prøve å masturbere på forhånd for å kvitte deg med seksuell spenning. Dette vil hindre deg i å komme så fort når du har sex, og du kan konsentrere deg om å gjøre det godt for partneren din.

Orgasme og ejakulasjon

Orgasme uten ejakulasjon
De fleste menn prøver aldri å utforske opplevelsen av en orgasme som går utover den vanlige mannlige reaksjonen. Det å prøve å få orgasme uten å ejakulere kan virke mot sin hensikt, men noen sexologer tror at menn kan lære seg hvordan man gjør dette og dermed få muligheten til multiorgasmer.

Orgasme og ejakulasjon er i teorien to helt forskjellige hendelser; orgasmen er følelsen av seksuell nytelse, men ejakulasjonen er den fysiske utløsningen av sæden. Først må du utvikle sterke PC-muskler ved å ta knipeøvelser i noen uker. Stimuler deg selv til du holder på å få orgasme, og stopp mens du kniper og strammer PC-musklene. Slapp gradvis av i musklene i bekkenet og rumpa og bygg deretter opphisselsen gradvis opp til du nesten når orgasme igjen. Gjør det samme flere ganger. Knip deretter PC-musklene så hardt du kan når du nesten kommer, og hold mens kroppen går over i orgasme. teoretisk skal du da føle nytelse, men ikke ejakulere, og da kan du begynne på`n igjen med en gang.

Ejakulasjon uten orgasme
Normalt skjer prostatakjertelstimulering i forbindelse med stimulering av penis, men hvis penisstimuleringen stopper før prostatamassasjen begynner, kan resultatet bli at man ejakulerer før man får utløst selve orgasmefølelsen.

Andre typer orgasme

Analorgasme
Noen menn (og kvinner) kan reagere med orgasme bare gjennom analstimulering, men de aller fleste trenger stimulering av kjønnsorganene i tillegg. Analorgasme skjer vanligvis i sammenheng med annen normal seksuell aktivitet som masturbering eller penetrering, og orgasmefølelsen blir bare forsterket av den ekstra analstimuleringen. Analstimulering kan føre til en fullere orgasmefølelse fordi PC-musklene går gjennom kjønnsorganene og anus. Når menn opplever en orgasme ved analstimulering, kan den være utløst av prostatastimulering.

"Hele kroppen"- eller SM-orgasme
Hele-kroppen orgasme ser ut til å inntreffe hos personer som er mer opptatt av hele kroppen-opplevelser. De er ofte assosiert med SM-lek, hvor nervetrådene i hele kroppen blir stimulert, for eksempel ved pisking. Man tror at når en person føler smerte, utløses forskjellige kjemiske stoffer, inkludert opiater, fra hjernen. Disse stoffene gir i sin tur en oppstemt effekt. I visse SM-miljøer liker man ikke penetrerende sex fordi det fokuseres på tilfredsstillelse av kjønnsorganene, mens SM prøver å utforske et stort spekter av kroppslige sanseopplevelser, og noen ganger jakten på " hele kroppen-orgasmen". SM-deltakere beskriver sine orgasmer som en " opphøyet tilstand", lik følelsen du får når du helt uventet kjører over en bakketopp.

Orgasme ved sanseforsterker
Dette er en teknikk som vanligvis brukes av personer med ryggmargskader og lammelser og som ikke har noen følelser i kjønnsorganene. Mange har opdaget at de ved mentalt å overføre følsomhet til funksjonsfriske deler av kroppen, kan oppnå orgasme. Men det må øvelse til. Tanken er at man skal nyte enhver erotisk mulighet som er tilgjengelig, inkludert tanker, visuelle opplevelser, berøringer, kyss og erotisk ømhet, mens man stimulerer hudområder litt ovenfor der man er lam. Etter noen måneder kan området bli mer og mer pirrelig, slik at man til slutt kan oppleve orgasme.

Fakta

Om penis i erigert tilstand:
- Den gjennomsnittlige størrelsen på penis for sorte menn er 16 cm
- Den gjennomsnittelige størrelsen på penis for asiatiske menn er 14 cm
- Den største penis dokumentert fra troverdig hold er på 34 cm
- Det finnes menn med mikropeniser, dvs. penis som i erigert tilstand er max 1 cm lang.

Om mannens orgasme:
1.
En mannlig orgasme varer fra 3 til 5 sekunder.

2. Det finnes tilfeller av menn som kan få orgasme bare ved å tenke på sex, dette gjelder ca. 1 av 1250 menn.

3. Gjennomsnittsmannen sender ut 0.4ml sæd, men menn som har opptil 15ml er registrert.

4. Penis blir lengre, tykkere og hardere, samtidig som penishodet antar en mørkere farge pga. alt blodet som strømmer til penis.

5. Det lille hullet på tuppen av penis vider seg ut og klargjøres for å sende ut millioner av sædceller på rekordtid.

6. Testiklene vokser og blir fra 50 til 100% større enn normalt.

7. Blodtrykket stiger fra gjennomsnittelig 120 til så mye som 220.

8. Pulsen øker fra rundt regnet 70 slag i minuttet til 150, noen ganger helt opp til 180.

9. Han puster ca. 3 ganger så fort som normalt.

10. Alle musklene i kroppen spennes, grimaser, knyttede hender og ukontrollerte lyder er normalt.

11. Brystvortene svulmer opp og blir på mange menn ekstremt følsomme.

12. Blodet strømmer heftig gjennom hele kroppen og gjør at deler at kroppen antar en rødlig farge, det gjelder spesielt ansikt, bryst og rumpeballer.

13. Vevet i nesen, som minner sterkt om vevet i penis, svulmer opp og mange menn opplever at det blir tungt å puste, noe som kan gi utslag i diverse lyder.

14. Sekunder etter orgasmen bryter svetten frem på hele kroppen, men spesielt i håndflater og på føttene. Mange menn føler seg svært dehydrerte og trenger væske.

Kilde: Sex Boka, Suzi Godson, Gyldenfal Fakta

Relaterte linker fra Klikk.no:
Kvinnes orgasme
Mannens 11 erogene soner
Menn og sex – hva liker de?
Guide til mannens glede
Test din seksuelle potens