Gå til sidens hovedinnhold

Tror at de alltid er fertile

De fleste menn tror det er damas feil når de ikke får barn. Det gjør damene og.

(SIDE2:) - Det ligger nok naturlig for kvinnene å tro at det er noe med dem, det er jo så mye som kan være feil med kvinnen. For menn er det stort sett sædkvaliteten og kvaliteten på svømmerne, sier familieterapeut Tone Bråten.

I artikkelen «Svekket sædkvalitet, svekket mann» på Mammanett.no, skriver hun;

«Det er interessant at de fleste menn tror det er noe galt med kvinnen, hvis paret sliter med å bli gravide. De fleste kvinner tror at det er de selv det er noe galt med. Jeg har snakket med sykepleiere som jobber på fertilitetsklinikker. De kan fortelle om menn som besvimer, eller går inn i en depresjon etter de får vite at det faktisk er dem det er noe galt med».

Tone Bråten har spesialisert seg på å hjelpe barnløse par og par som oppdager at de trenger hjelp for å få barn. Når det blir klart at paret trenger hjelp fordi det er noe galt med mannens sædproduksjon, er reaksjonene veldig ulike hos mannen på at man trenger klinisk hjelp.

I tillegg til sorgen, redselen for å bli forlatt og en viss skyldfølelse overfor partneren, er menn mer skeptiske til hjelp.

Denne artikkelen er en del av en serie - les de tidligere artiklene her:

Menn blir også verpesyke
- Barnløshet for menn er tabu
Dette gir dårlig sædkvalitet

Etiske dilemmaer
- Jeg hadde en mannlig klient som fikk mange etiske dilemmaer da det ble klart at de ble avhengige av prøverør for å få barn. For mange menn er det rett og slett en fremmed situasjon å være så fysisk eksponert og mange finner det veldig nedverdigende, sier Bråten. Det er jo heller ikke noe morsomt for kvinnen at fremmede roter rundt i deres underliv, men Bråten mener at kvinner tross alt «er vant til» gynekologiske undersøkelser.

For 10-15 prosent av menn, som oppsøker fertilitetsklinikker, er det få levedyktige spermier som er problemet. I slike tilfeller holder stort sett ikke IVF og man går til ICSI, det vil si at man sprøyter sædcellen direkte inn i egget.

I tilfeller der det er svært lav kvalitet eller man finner at det er normal produksjon i testiklene, men at sædcellene ikke kommer derfra, utfører man små eller større kirurgiske inngrep for å hente dem ut og befrukte egget. Det operative inngrepet på mannen varierer etter hvordan kvaliteten på spermiene oppfattes.

Skulle man ikke finne levende sædceller, er neste eventuelle steg sæddonor eller adopsjon.

Et ikke-tema
- Når jeg kommer inn på temaet, merker jeg fort på menn at det er et ikke-tema. Samtidig er de ensomme i opplevelsen fordi de ikke snakker med sine kamerater om slikt. De tror at dette er noe som kun skjer dem, sier Bråten.

Den britiske forskeren Robin Hadley skriver doktorgrad på barnløse menn og deres ønske om å bli fedre. Han fant at menn har like stort behov for å bli fedre som kvinner ønsker å bli mødre. Men det fantes ulike faktorer.

For eksempel var selve det å kunne reprodusere seg selv en viktig faktor for menn. Hadley sier han ble overrasket da han i intervjurunden for artikkelen «Involuntarily childless men and the desire for fatherhood», publisert i Journal of Reproductive and Infant Psychology.

En av mennene han hadde intervjuet ville gjerne gi sitt lesbiske vennepar barn, men da de ønsket at han skulle være aktiv som far, takket han nei. Fordi han hadde hatt en alvorlig sykdom, trodde han ikke at han ville klare å være en tilstedeværende pappa. Men det biologiske behovet for å bli far, lå der fortsatt.

- Menns behov er genetisk og sosialt, å bli en forelder gir status og knytter fortiden sammen med nåtiden og fremtiden. Å ikke blir far, truer dette, mener Hadley.

Mer fremmed for andre løsninger
Menn er også generelt mer fremmed for tanken på adopsjon og ikke minst om det viser seg at paret bør benytte seg av sæddonasjon, sier Tone Bråten.

- Menn ønsker jo å kunne gi partneren et barn. Om valget står og faller på sæddonasjon, er de ofte redd for at folk skal si at barnet ikke ligner på dem, sier Bråten.

Mange menn finner også møtet med fertilitetsklinikken som absurd. De opplever også at fokuset er mye på kvinnen.

- Jeg tror det kommer an på om det er privat eller offentlig, jeg vet at noen offentlige klinikker kan ha et samlebåndpreg, sier Bråten. Og siden dette ikke er noe de fleste gjør til daglig, føles det hele fremmed og man blir lett en tilskuer til egen prosess.

Tone Bråten er blant annet knyttet til Medicus-klinikken i Trondheim. De har som eneste private klinikk for assistert befruktning sørget for å legge inn et tilbud der paret kan snakke om følelser og reaksjoner som en del av prosessen.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken