Gå til sidens hovedinnhold

Mannlige modeller gjør menn usikre

Det har lenge vært kjent at radmagre supermodeller kan føre til at kvinner blir usikre på egen kropp. Muskuløse kjekkaser har akkurat samme effekt på menn.

Bilder av flotte og veltrente menn i magasiner skaper en følelse av uro og engstelse hos de mannlige leserne viser en ny studie, ifølge Mozon.

Gjelder ikke bare kvinner
Resultatene av studien ble nylig presentert av doktor Regan Gurung for den amerikanske psykologiforeningen.

- Dette er noe vi alltid har trodd om kvinner. Men nå ser vi at akkurat det samme gjelder menn, sier han til Reuters Health.

Økende eksponering

Det har de siste tiårene vært en betydelig økning i eksponeringen av muskuløse og god trente menn både på tv, i magasiner og andre media.

- Det fins data, innen media- og annonselitteratur, som viser at det snart eksponeres like mange menn i reklamene som kvinner, sier Gurung.

Wahlberg startet trenden
Ifølge Gurung kom vendepunktet da Mark Wahlberg poserte som modell for Calvin Kleins hvite underbukser. Siden den gang har mannlige modeller fått en stadig større rolle.

Både menn og kvinner deltok i studien der deltakerne fikk se en rekke bilder av lettkledde modeller av sitt eget kjønn. Deretter fikk de i oppgave om å rangere dem i forhold til hvor attraktive og maskuline de var.

Usikre menn rangerte modellene lavere

Deltagerne måte også svare på i hvilken grad bildene påvirket humøret, selvfølelsen og usikkerhet i forhold til eget kroppsbilde.

- Vi fant ut at kvinner og menn er like i forhold til hvor mye engstelse de følte for sin egen kroppsfysikk etter å ha sett denne typen bilder, sier Jennifer Otto til Reuters Health.

- Vi fant også ut at menn som følte seg usikre i forhold til sitt eget kroppsbilde var mer tilbøyelig til å rangere modellene lavt. En mann som hadde en bedre oppfatning av sin egen fysikk, ville mer ville beskrive modellene som det de faktisk var, og rangere dem høyt, sier forskeren.

Lettkledde deltakere
Deltakerne måtte også kle seg i sparsommelige antrekk som eksponerte kroppen, deretter ble de fotografert av et attraktivt medlem av de motsatte kjønn. Dette var for å sammenligne menn og kvinners følelser rundt sin egen kropp i stressede situasjoner. Det viste seg da at nivået av engstelse og uro for egen kroppsfysikk høyere.

- Men engstelsen som mennene følte var lik den engstelsen kvinner føler for sin fysikk når de gjør det samme, sier medforfatter Jennifer Otto.

- Det vi har lært av dette er at medias bilde av ”den perfekte kropp” også undergraver menns selvtillit når det gjelder kropp, oppsummerer doktor Regan Gurung.

Advarer mot psykologiske forstyrrelser
Ifølge Gurung vil en slik usikkerhet for de fleste menn føre til at de bare vil stå på enda mer på helsestudioet.

Men en liten gruppe kan oppleve at besettelsen av kroppslig perfeksjon lede til en psykologisk forstyrrelse, hvor livet handler om å bygge muskler, gjennomføre dietter og bruke farlige muskelbyggende medikamenter. Fokuset på den perfekte kropp kan dermed også være livsfarlig for menn.

Kilde:Mozon

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter