Gå til sidens hovedinnhold

Chao rister rockefoten

Manu Chao er endelig tilbake, og nå er det rocke-Chao som får sin plass i søkelyset.

Manu Chao

La Radiolina

Because Music/Warner

«World Music» blir gjerne brukt som samlebetegnelse på fransk/spanske Manu Chaos musikk, men før du febrilsk trykker «Tilbake» i nettleseren: Den båsen yter ikke Manu Chao helt rettferdighet.

Chao er mannen bak tidløse klassikere som «Clandestino», «Bongo Bong» og «Me Gustas Tu», og er hyllet av musikkelskere over hele verden. Han sjangler notorisk mellom fransk, spansk og engelsk i tekstene sine og mikser sjangere som ska, latino, rock, flamenco og enda et par ingen har satt navn på ennå.

Manu Chaos suksess er også hans forbannelse. Jeg håper og forventer at hans tredje soloplate skal inneholde materiale av samme kvalitet - og dessverre blir jeg skuffet ved første gjennomlytting.

Jeg tør våge påstanden om at få eller ingen av låtene på «La Radiolina» kommer til få samme status som flere av sangene på spesielt debutplaten, men også oppfølgeren «Proxima Estacion: Esperanza». Likevel er ikke «La Radiolina» en jumbo i repertoaret, den må bare få vokse litt i spilleren.

På sin tredje soloplate (han har gitt ut flere plater i andre band) får rocken mer plass enn tidligere med drivende trommer og gitarriff, kanskje henter han frem gamle kunster fra rockabillybandet Les Hot Pants?

Det er likevel Manu Chao først og fremst, og den første skuffelsen viker etter hvert for pur musikkglede over den gjennomgående kvaliteten på dette albumet. Og for deg seg som vil høre godt etter finnes det klassikermateriale, bare litt bedre gjemt enn før.

Hør bare på den rocka «Besoin De La Lune», den fengende flamenco-låta «Me Llaman Calle», partyhisseren «El Hoyo», klassikeren(?) «Mala Fama» - som strekker seg over tre låter og bluegrassflørten «13 dias».

«La Radiolina» fortjener en plass i enhver musikkelskers platehylle. Manu Chao kan forøvrig oppleves i levende live onsdag den 19. oktober på Sentrum Scene i Oslo. Vi ses!

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag