(SIDE2:) Britney Spears brøt i sin tid svært så offentlig sammen foran hele verdens kameralinser.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Lindsay Lohan har aldri klart å reise setter etter tenåringssuksessen med «Mean Girls, avsluttet nylig enda et rehabopphold og får sjelden jobb.

Winona Ryder var lenge borte fra filmduken på grunn av problemer med psyken og i disse dager kan fans av Amanda Bynes følge hennes ville og ukontrollerte ferd inn og ut av psykiatriske opphold via hennes mange operasjoner og hennes stadige twittring.

- Jeg frykter at hun vil ende opp som Amy Winehouse, sier PR-mannen og visstnok en av Amanda Bynes' beste venner, Jonathan Jaxson, til Sunday People.

Amanda Bynes er blitt 27 år gammel, men gjorde det stort som barn og tenåring i filmer som «What A Girl Wants» og «She's The Man» og «Hairspray». Hun er dog mest kjent for sitt eget «Amanda Show» på barne-tv-kanalen Nickleodeon. Da var hun 13 år gammel.

Men i 2012 ble hun stoppet og anholdt for å ha kjørt i påvirket tilstand. Noen måneder etterpå ble hun etterlyst for to ulykker der hun kjørte fra ulykkesstedet, og i juli ble hun tvangsinnlagt etter visstnok å ha forsøkt å sette fyr både på seg selv og sin lille hund. Foreldrene hennes har søkt om fullt formynderskap over datteren.

Hva som har forårsaket Amanda Bynes sammenbrudd, vites ikke. Men fans har kunnet følge hennes stadig mer bisarre ytringer via Twitter.

Mara Wilson mener imidlertid at hun vet hva som gjør at barnestjerner mistet fotfestet, og hun burde vite det for hun var selv én av dem i sine barneår med blant annet hovedrollen i «Matilda», «Mrs Doubtfire» og «Nine Months». Wilson forlot imidlertid skuespillet som voksen og har fått mye oppmerksomhet for artikkelen «Sju grunner til at barnestjerner blir gærne», som hun publiserte på Cracked.com.

Her er hennes sju punkter:

7. Foreldrene passer ikke på
- Jeg var fem år og foreldrene mine forsøkte å få meg fra å drive med skuespill. De var alltid veldig beskyttende, men jeg så mange barn som var der fordi foreldrene dyttet dem inn i det, skriver Wilson, som selv spurte en barnekollega hvorfor han drev med skuespill. - For pengene, svarte han. Han forsørget hele familien.

6. Det er ikke alt foreldrene dine kan passe på
Om du ikke har autoritet, kan du lett bli parkert av produksjonen barnet er med i. Andre ting er upassende spørsmål.

- Jeg husker godt da jeg var sju og gikk på premieren av «Nine Months» med Hugh Grant og en reporter spurte meg om prostitusjonarrestasjonen rundt ham. Faren min ringte for å klage til stasjonen neste dag, men ble avvist, sier Wilson.

5. Den hedonistiske tredemøllen
Barn får mange gaver fordi de er søte, i tillegg får de mange freebies i forbindelse med produksjonene. Alt i alt blir det en ekstremt bortskjemt unge, skriver Wilson. Problemet oppstår når det lille barnet ikke lenger er et lite og søtt barn. Da slutter alt å komme. Og fansen slutter å forstå at du eksisterer.

- Voksne skjønner at det å bli betatt går over, men barn forstår ikke det, skriver Wilson.

4. De blir utnyttet seksuelt
Flere barnestjerner har etter at de ble voksne sagt at de ble utnyttet. Mange, som ikke ble det, har likevel sagt at de fikk problemer med det seksualiserte bildet de noen ganger fikk klistret på seg etter filmer. Dette har både Brooke Shields og Natalie Portman snakket om etter roller i «Pretty Baby» og «Léon». Selv opplevde Mara Wilson å finne seg selv på en fetisjside for folk som likte føttene til kvinnelige barnestjerner.

3. Som barnestjerne kan du ikke gjøre opprør
Mara Wilson sier hun ikke festet én gang som tenåring i redsel for at offentligheten skulle finne det ut.

- Tenk hvordan det er som barnestjerne å ha millioner følge hvert skritt du tar, i tillegg til foreldre, managere, produsenter, studiosjefer og andre.

2. Barnestjerner kan ikke noe annet

Mange barnestjerner i Hollywood dropper utdannelsen, og de fleste barnestjerner er stolte og følsomme, skriver Wilson.

1. De kommer aldri unna
Uansett hva de gjør, så blir de alltid gjenkjent, overalt.

- Det virker alltid som det skjer den dagen jeg føler meg dust. Og til tross for at jeg er glad om noe av det jeg har gjort, har betydd mye for noen, så var det en annen tid. Og det var en hobby. For meg er det å bli gjenkjent både noe å leve opp til, men også å komme forbi, sier Mara Wilson.