(SIDE2): Vinteren gjør at mange av oss nordmenn føler oss trøtte og tappet for energi, mye kan skyldes mangelen på sol. Det er en klar sammenheng mellom dårlig psyke og smertenivå hos pasienter.

Om spaltisten: Marcus Ogre

marcus-ogre
marcus-ogre
  • Kiropraktor (MChiro, MNKF)
  • Utdannelse: 5-årig universitetsutdannelse i England
  • Arbeidssted: Stadion Kiropraktorklinikk på Ullevaal stadion
  • Spørsmål: kiropraktor.ogre@googlemail.com
  • Tlf.: 22 95 08 90

Om vinteren ser vi kiropraktorer en klar økning av pasienter med smerter i nerve, muskel og skjelettsystemet.

Vi vet i dag at et lykkelig menneske ofte er generelt friskere enn et ulykkelig menneske. Den psykiske helsestatusen er en viktig faktor på hvordan et menneske takler smerte og hvordan de er i stand til å håndtere den.

Mye av kiropraktorens arbeid når de ser pasienter, er å avdramatisere og berolige pasienten og gjøre de trygg på at det ikke er noe alvorlig galt.

Mange pasienter merker umiddelbar bedring bare ved første konsultasjon fordi de har gått med spenninger som et følge av usikkerhet.

Ofte ser vi også at pasienter kommer inn med spenninger og smerter i muskulaturen som et følge av stress eller strevsomme livssituasjoner av ulike årsaker. Vår oppgave blir da, i tillegg til å behandle, å lære pasienten å mestre smertene sine slik at de kan komme raskere tilbake i full funksjon.

Vi oppfordrer også pasienter i mange tilfeller til å komme seg tilbake i jobb så fort som mulig ettersom mennesket trenger stimuli for å opprettholde en god psyke.

5 gode helsetips denne vinteren:

  • Kom deg ut i skog og mark

Bevegelse er bra for muskler og ledd. Frisk luft og naturopplevelser har en positiv virkning på humøret ditt. Ulendt terreng er bedre for kjernemuskulaturen enn å gå på asfalt. Husk, mennesket er skapt for å leve i naturen!

  • Aktiv trening

Enten det er jogging, sykling, svømming eller vektløfting – kroppen utskiller endorfiner når vi trener, dette er hormoner som har en positiv innvirkning på både kropp og psyke. Får deg i bedre humør samtidig som du styrker muskulatur og kommer i bedre form.

  • Få nok vitamin D

Dette kan enten gjøres ved solarium, lysterapi eller en tilfredsstillende mengde med D-vitaminer (5-10 mikrogram) gjennom kosthold. Fet fisk og tran inneholder vitamin D, fet fisk inneholder også stoffer som er godt for leddene dine. Om du tar tran er 1 barneskje daglig anbefalt for å dekke behovet.

  • Spis sunt

I tillegg til vitamin D er det viktig å spise mye frukt og grønnsaker, her gjelder 5 om dagen. Sukkerholdig mat vil gi deg en kort energi-boost, men blodsukkeret vil deretter synke like fort, og med det – energi overskuddet ditt.

  • Godta smertene dine

Behandling skal hjelpe deg å bli kvitt smertene dine. Men samtidig er det viktig å godta at de er der. Ikke vær redd for at det skal gjøre vondt, da vil man fort lære seg til et feilaktig bevegelsesmønster, og dermed la ytterligere spenninger oppstå. Det er fort gjort å ende opp i en ond smertesirkel.

Kiropraktorer er primærkontakter på samme måte som leger. Dette gjør at man kan komme direkte til oss for en konsultasjon. Det er viktig å oppsøke hjelp før man utvikler kroniske smerter. Det vil i mange tilfeller føre til kortere behandlingstid.