(SIDE2:) Marcus Samulesson har sin lidenskap som jobb.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Vær nysgjerrig
Marcus Samuelsson (41) gjorde seg bemerket som kokk i USA allerede som 24-åring med restauranten Aquavit på Manhattan. Han er opprinnelig fra Etiopia, men ble adoptert til Sverige da han var tre år gammel. Den populære kokken har mottatt en rekke priser for sitt arbeid og blant annet er han den yngste kokken noensinne som har fått to trestjerners bedømmelser fra New York Times. I tillegg har han utgitt en rekke kokebøker, deltatt i flere store TV-program både i USA og Sverige, og da Barack Obama holdt sin aller første statsmiddag som USAs president, var det nettopp Marcus Samuelsson som fikk det ærefulle oppdraget med å planlegge og gjennomføre middagen.

- Jeg har alltid likt å lage mat. Gjennom matlaging sammen med mormor oppdaget jeg gleden og lidenskapen ved å kokkelere, forteller Samuelsson til Side2.

- Jeg brenner for det jeg gjør og for meg er det å lykkes å få lov til å fortsatte å jobbe og ikke minst å få hjelpe andre til å lykkes.

Han anbefaler dagens unge til å velge en sektor du vet du vil trives i den dagen man skal begynne å tenke på valg av utdannelse og yrke. Samtidig tipser stjernekokken at det ikke bare er skolen som avgjør om du når mål og ambisjoner. Han nevner nysgjerrighet og utvikling som viktige nøkkelord for å oppnå sine drømmer og suksess.

- Kom presis på jobb, vis at du har «attitude», vær åpen for mangfold og ha et bein i den tradisjonelle verden, og et bein i den moderne verden, sier han.

Viktig å utvikle seg selv
Samulesson mener nemlig det er viktig at man kan uttrykke seg på flere plattformer i dagens arbeidsmarked, og den dyktige kokken vet hva han snakker om.

- Selv om jeg er kokk er jeg involvert i andre arbeidsområder også. Det er ikke kun matlaging jeg driver med, man må kunne uttrykke seg på ulike måter. For eksempel så tenker jeg stadig på hvordan jeg kan utvikle og forbedre mine nettsider, hvordan jeg kan lage bedre mat og hvordan jeg kan komme opp med flere og bedre matalternativer. Men kjernen i det jeg driver med er mat, forklarer Samuelsson.

41-åringen har gjort stor suksess, både i hjemlandet og internasjonalt. Selv har han kun fullført kokkelinja og mener at det er hardt arbeid som er grunnen til hans karriere.

– Erfaring og utdanning kan du få fra flere steder enn bare fra skole. Noen passer til å gå på skole, noen ikke, og andre er kanskje et sted i mellom. Husk alltid at det man tar med seg hjemmefra har man resten av livet. Ingen er perfekte, men alle har muligheter, forteller han.

Jobben skal gjøre deg lykkelig
Når Side2 spør om han angrer på noen av sine valg sier Samuelsson nei og svarer at i stedet for å angre så skal man heller lære av sine feil.

– Du må tenke på hvordan du vil leve ditt liv og det er kanskje ikke så enkelt når man kun er 19–20 år. Livet er som en reise, man lærer stadig nye ting om seg selv og om verden.

Samulesson presiserer også at det er viktig å skille mellom privatliv og jobb.

- Lykke og fremgang handler om så mye mer enn å oppnå den beste jobbtittelen eller den største suksessen. Man må ha en jobb som gjør at man kan leve et lykkelig liv. Min jobb og mitt yrke gir meg så utrolig mye tilbake. Nettopp derfor gjør den meg lykkelig, avslutter han.