Gå til sidens hovedinnhold

Marerittet har blitt virkelighet

Børsene kan være på kanten av stupet

Verdens mest kjente indeks, Dow Jones, endte for første gang på over seks år under den viktige psykologiske 7.500-grensen.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere i uken brøt både Dow Jones og den bredere S&P 500-indeksen gjennom sine laveste sluttnoteringer så langt i år. Nå har de nådd det laveste nivået så langt i finanskrisen.

For Dow Jones sin del må man helt tilbake til 9. oktober 2002 for å finne en like lav sluttnotering.

Og det trenger ikke stoppe der.

- Nå kan det stupe
Ifølge Associated Press sier senior markedsanalytiker Dan Cook hos IG Markets at traderne frykter at Dow Jones ender godt under sluttnoteringen på 7.552 poeng, som kom den 20. november. Han sier at dette kan utløse et salgssignal som kan få aksjene til å stupe.

- Dersom vi ender under 7.500 kommer det til å bekymre mange investorer, sier sjefinvesteringsdirektør Jack Ablin hos Harris Private Bank, ifølge MarketWatch.

Et blandet makrobilde, skuffende selskapsvarsler, stigende oljepris og tyngende finanssektor bidro til det brede fallet.

- Markedet forsøker å fordøye alvorligheten i den økonomiske nedgangen og dets påvirkninger på teknologiaksjer og kapitalbruken i tiden som kommer. Folk tenker at det kanskje vil bli verre enn ventet. Det kommer til å påvirke pengebruken for resten av 2009, sier forvalter Giri Cherukuri, ifølge Bloomberg.

HTML EMBED

Nye ledighetstall
Investorene har etterhvert blitt vant til begredelige ledighetstall. Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd endte på 627.000 personer i forrige uke. Det viser statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at 620.000 førstegangssøkende skulle møte opp på arbeidskontorene.

Antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke steg med hele 170.000 personer til 4.987.000. Dette er det høyeste antallet som er målt noensinne.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Prisvekst
På den positive siden viste produsentprisindeksen en vekst på 0,8 prosent i januar. Det viser en rapport som er frigitt av det amerikanske arbeidsdepartementet. Hvis de volatile matvare- og energiprisene utelates viser det som kalles kjerneprodusentprisene en oppgang på 0,4 prosent.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg ventet økonomene at produsentprisindeksen ville vise en vekst på 0,2 prosent, mens kjerneprodusentprisene ville øke med 0,1 prosent.

Positiv nyhet
De ledende indikatorene økte med 0,4 prosent i januar. Det viser ferske tall fra analysebyrået The Conference Board.

Indeksen steg til 99,5 i årets første måned. Desembertallet ble revidert til en oppgang på 0,2 prosent og de siste seks månedene har de ledende indikatorene hatt en tilbakegang på 1,9 prosent.

I januar viser halvparten av de ti indikatorene en oppgang. Den sammenfallende indeksen viser et fall på 0,5 prosent, mens den laggende indeksen falt 0,1 prosent.

Økonomien har vært i resesjon i over ett år, men intensiteten kan avta de neste månedene. Andre halvdel av 2009 kan bli en perioden med blodfattig vekst, sier økonomi Ken Goldstein i en uttalelse.

HP-utsikter skuffet
Hewlett-Packard la onsdag kveld frem sitt resultat etter fjerde kvartal. I løpet av perioden som strakk seg fra 1. oktober til 31. desember fikk de et resultat på 1,9 milliarder dollar eller rundt 0,75 dollar per aksje. Det er en svekkelse fra 2,1 milliarder dollar eller 0,80 dollar per aksje i tilsvarende periode året før.

Hvis engangshendelser blir utelatt havnet resultatet på 93 cents per aksje, noe som er på linje med analytikernes forventninger.

Når det kommer til utsiktene er ikke de like lystige. I andre kvartal venter HP at resultatet vil havne på mellom 0,70 og 0,72 dollar per aksje, eller mellom 0,84 og 0,86 dollar per aksje hvis engangshendelser utelates. Videre venter de at salget vil falle inntil til tre prosent til 27,5 eller 27,7 milliarder dollar. Analytikernes estimater ligger derimot på 0,89 dollar per aksje fra et salg på 30,95 milliarder dollar.

Aksjen var med på å lede torsdagens nedgang med et fall på nesten åtte prosent.

Fordøyer Obama-pakkene
Markedet fordøyer det nye tiltaket fra president Barack Obama for å hjelpe boligeiere som står i faresonen for å bli rammet av tvangssalg. Totalt har den nye presidenten lagt 75 milliarder dollar på bordet for bedre situasjonen for de som sliter med å håndtere boliglån. Ifølge Economy.com har 52 millioner amerikanere boliglån. Av disse sitter nær 14 millioner med en bolig som er mindre verdt enn lånet.

Obama vil bruke av pengene Kongressen i fjor bevilget for å støtte finanssystemet til å subsidiere reforhandling av boliglån til et nivå som er håndterbart.

Flere finansaksjer fikk igjen grisebank. Blant de som ble hardest rammet var Citigroup, som raste med nesten 14 prosent.

«Cramdown»
Det nye ordet på Wall Street er «cramdown». Betydningen av ordet er et alternativ og siste utvei i forkant av en konkurs. Ved konkursbegjæring kan et bostyre tvinge gjennom en reorganisering av et konkursobjekt selv om kreditorene har innsigelser. Dette innebærer at kreditorene mister noe av innflytelsen på et selskap når en konkurs oppstår.

Få lyspunkter
Selv om det kan se bekmørkt ut var det også noen lyspunkter i markedet.

Sprint Nextel steg med hele 20 prosent etter at de meldte om bedre fjerdekvartalsresultater enn det som var ventet.

Og matleverandøren Whole Foods Market steg enda mer med vel 38 prosent etter at de meldte at salget av naturlige og organiske matvarer er bedre enn ventet.

Oljebyks
Den amerikanske referanseoljen WTI steg kraftig på råvarebørsen i New York. Mars-kontrakten, som utgår fredag, steg med hele 13 prosent til 39,15 dollar fatet etter at det ble lagt frem overraskende lagertall. Den mer aktive april-kontrakten steg med 6,5 prosent til 39,85 dollar fatet.

Tallene som de amerikanske oljemyndighetene la frem torsdag viste at råoljelagrene falt med 0,2 millioner fat i forrige uke. Ved utgangen av uken som ble avsluttet 13. februar var det 350,6 millioner fat på lager.

Samtidig falt destillatlagrene med 0,8 millioner fat, mens drivstofflagrene økte med 1,1 millioner fat.

Analytikerne hadde ventet at råoljelagrene ville vokse med 3,0 millioner fat i forrige uke. De så for seg et fall på 1 million fat i destillatlagrene og en nedgang på 0,4 millioner fat i drivstofflagrene. Det viser estimater innhentet av Reuters.

Les mer her: Uventede lagertall

Delindeksene for olje- og oljeserviceaksjer steg henholdsvis 0,3 og 0,6 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,19% til 7.465,95

Nasdaq -1,71% til 1.442,82

S&P 500 -1,20% til 778,94

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken