(SIDE2): Har du sett bildene fra filmen «Jernkvinnen», så higer du nok nå mest sannsynlig etter plagg som er elegante og klassiske.

Kanskje ønsker du deg en kongeblå drakt med strukturerte skuldre og blyantskjørt, klassiske vesker, perler og sløyfebluser?

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Sterk og feminin
Det er Maryl Streep som har hovedrollen i filmen, som har premiere på norske kinoer 1. februar.

Storbritannias første kvinnelige statsminister var imidlertid ikke alltid like flink til å kle seg.

85-åringen var - og er, kjent for sin sterke, men samtidige feminine stil. Men slik så hun ikke ut da hun først havnet i søkelyset.

- Hun forandret imaget sitt mye iløpet av årene. Hun følte at det å gå i parlamentet var en stor event, så hun kledde seg som om hun skulle i et bryllyp. Etter hvert ble det nødvendig for henne å endre stilen sin, fordi det folk ga mest oppmerksomhet var hattene hennes, sier Jane Law som var komstymeansvalig for filmen, til Vogue.

Thatcher skal ha finnet frem til sin unike stil under valget i 1979.

- Hun kledde seg som en sterk kvinne, og hun var ganske god til det. Da hun først skjønte hva hun skulle gjøre, så var hun ustoppelig. Folk bestemte seg for at hun var sexy, og ble mer attraktiv i andres øyne, sier Law.

Se filmtraileren her:
(Artikkelen fortsetter under videoen.)

HTML EMBED

Law samarbeidet med den Oscar-nominerte designeren Consolata Boyle under arbeidet med å gjenskape baronessens antrekk.

Kongeblå
- Unge Maragret karakteriserer av vakker lyseblå silke, senere blir blåfargen mørkere og er mer som kongeblå. Tilslutt ble fargen purpur, og så rød.

Fargepalletten gjensepeiler de forskjellige fasene i Margarets liv, og hennes stigende suksess i parlamentet. Den røde fargen står for at noe har gått fryktelig galt.

Det som karakteriserer stilen til Maragret (både den ekte og gjennom rollefiguren til Streep), var at antrekkene ofte var helfargede og alltid veldig ladylike.

Selv om hun ofte brukte helfargede antrekk, så spritet hun noen ganger opp med mønstrede bluser, men da brukte hun gjerne basefarger på resten av antrekket.

Smykker, ofte perleøredobber og diamanbesatte brosjer brukte hun mye, sammen med de forskjellige hatter, som ofte var i samme farge som resten av antrekket.

På bena hadde hun fornuftige «rettsal»-sko med liten hæl - som ofte kalles «kitten heel».

Få inspirasjon her (med noen moderne vrier):