Gå til sidens hovedinnhold

Falt sammen som et korthus

Dette er den nye «Wall Street».

Berlin(SIDE2): Mange ble skuffet da Oliver Stone kom med sin nye «Wall Street»-film 20 år etter.

Under filmfestivalen i Berlin fredag hadde JC Chandors «Margin Call» premiere. Filmen er en finansthriller som utspiller seg over 36 timer i et investorfirma på Manhattan når de forstår at de ikke kan innfri sine lån og det hele er i ferd med å ramle sammen som et korthus.

Rives vekk
Kevin Spacey, Jeremy Irons, Zachary Quinto og Paul Bettany spiller alle ansatte som reagerer på høyst ulikt vis når verden rives vekk under føttene på 80 prosent av firmaets ansatte.

- Dette er filmen som «Wall Street 2» aldri ble, mener kritikerne.

- Da jeg skrev dette manuset, trodde jeg aldri at jeg skulle få med meg denne gjengen, sier regissør og manusforfatter J.C Chandor.

Umettelig grådighet
I timens nød lærer finansmennene seg å spinne og de sidene de tar frem er høyst ulike.

- Manuset handler ikke først og fremst om umettelig grådighet. Vi var alle grådige. Jeg har en baby på åtte måneder, han har 800.000 dollar i statsgjeld på sitt hode. Når hele kulturen blir rettet inn mot grådighet, så svikter til slutt systemet. Det vil alltid være grådige finansmenn, og på mange måter vil du at de skal være det, men iveren etter å tjene mest mulig må være rettet mot et mål større enn det, sier Chandor.

Kevin Spacey spiller for en gangs skyld en mann som finner sin menneskelighet i seg selv. En litt annen rolle fra de psykotiske figurene lederen for Old Vic-teatret i London vanligvis spiller på lerretet.

- Det var jo en tid da vi ikke kunne plukke opp en avis uten å lese om at alle som jobbet med finans var de verste menneskene i verden. Men de er vanlige mennesker med vanlige jobber, sier Spacey.

Kreative
Det er en misforståelse at de ikke er kreative. Disse personene er i høyeste potens kreative. Jeg tror jeg er blitt mye mindre fordømmende etter å ha spilt i denne filmen.

For å forberede seg til rollene gikk ung som veteran av skuespillerne inn i de store traderbankene på Manhattan og var fluer på veggen.

-Jeg må si at her har vi folk som er så dyktige at de har fått stipend for å studere på de beste universiteter med de beste kreftene. Og så havner de i en slik bank eller firma. Det er et fantastisk misbruk av smarte mennesker, sier Chandor.

Amoralsk vesen
- Jeg synes mesteparten av bankvesenet er amoralsk. De gjør en jobb, og den jobben er det som til enhver tid er det beste for banken. Men i en verden trenger vi moral. Vi må bry oss om at folk mister hjemmene sine eller at de belåner seg over pipa. Vi kan ikke ha en verden der under 2,5 prosent vekst hvert år er en manglende suksess. De som tar beslutninger på vegne av oss alle globalt, må ha andre styringsverktøy og moral er ett av dem, sier Jeremy Irons.

LES MER FRA BERLIN FILMFESTIVAL:

True Grit:Hadde bannekopp på settet

Kommentarer til denne saken