(SIDE2): Mange er kanskje av den oppfatning at dronning Maud var en litt streng og stram dame. Bilder av henne med sin ektemann kong Haakon og deres lille sønn Olav fra de første årene i Norge, viser at det kan virke som hun var det.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Vepsemidje
Men Maria Bonnevie (36) som spiller dronningen i NRKs juledramaserie «Harry & Charles» oppdaget en leken, fartsfylt og litt utålmodig dame. Harry og Charles var kjælenavn paret brukte på hverandre.

Selvsagt lurer Side2 på om hva Maria, selv om hun er smal og liten, synes om korsettene og det uhyre smale livet, som ble kalt vepsemidje, dronning Maud er så berømt for.

- Hun er halvparten av meg vet du! Jeg ble snørt inn med korsetter så mye som det lot seg gjøre, men jeg tror også snittet på kjolene var med på å skape den illusjonen av et smalt liv og en lav person. Hun er mye lavere enn meg også. Maud var rett og slett en hel størrelse mindre enn meg, sier Maria Bonnevie lattermildt til Side2.

Sammen med svenske Jakob Cedergren (36) som spiller Carl/Haakon/Charles og lille Victor Andersen (5) som spiller Alexander/Olav spiller de den rojale danske familien som etter en stund betenkningstid bestemte seg for å takke ja til jobben som Norges neste kongepar.

For det er et realt kostymedrama hun er med på denne i gangen, i serien i tre deler som skal vises i romjulen.

Les også:Hvem var Maud egentlig?

Første gang
Det er første gang Maria spiller en person som har levd, en oppgave hun tok med stor ydmykhet.

- Manuset er skrevet av Jonas Cornell, og selv om han sier at det bare er ti til tjue prosent som er basert på ren fakta, så er mye av Mauds personlighet hentet gjennom bøker jeg har lest selvsagt i tillegg til å følge manus, sier Maria.

Skuespilleren synes det har vært spennende å være med på den tiden.

- Dronningen var full av kontraster, hun ser stram ut på bilder, men hva skjuler det seg bak et slikt fotografi? Det var det vi måtte utforske. Maud ble kalt sky i mange sammenhenger, men var impulsiv, sier hun.

Stilriktig
Det er livet fra rett før paret kommer til Norge og i årene etterpå serien handler om.

Historie er forsøkt laget så tidsriktig som mulig med opptak gjort i Oslo, Fredrikstad og København. Alt fra Stortinget, Theatercaféen, Frimurerlosjen, Amalienborg slott, Langelinie, Akershus festning og gamlebyen i Fredrikstad er valgt ut som location.

To autentiske leiligheter ble også bygget - en kopi av prins Carls og prinsesse Mauds leilighet i Bredgade i København, og en som skal være boligen til bestevennene deres, det britiske diplomatparet Leach.

Men en av dem som preget livet til Maud og Haakon både før og etter ankomst til Norge var Fridtjof Nansen. Og han falt kanskje aldri så lite for Maud, og det var også gjensidig.

- Jeg tror da Nansen kom i bildet at Maud føler frustrasjon overfor Haakon og at han ikke kan ta en avgjørelse i forhold til om han vil bli Norges konge eller ikke. Nansen fremstår som mye sterkere og med en større tilstedeværelse enn Haakon, og hun synes ektemannen fremstår som litt veik. Men det er selvsagt et godt tegn at han tar seg tid, men Maud er langt mer utålmodig og må liksom få tatt en avgjørelse, sier Bonnevie.

Fra Himmelblå til Nansen
Nansen spilles av «Himmelblå»-stjerne Hallvard Holmen og han har grepet rollen an på det han selv mener vil vise en litt annen side av den tøffe polfareren, diplomaten, politikeren og ikke minst Nobels fredspris-mottakeren.

- Han var en barsking, tøff og smart. Men han var også en guttaktig og utålmodig av seg - og jeg ønsket å finne bristepunktet hans slik alle mennesker har, sier Hallvard Holmen til Side2.

Nansen ble som kjent bedt av statsminister Christian Michelsen (spilt av Randolph Walderhaug) om å reise å møte det nye kongeparet.

- Da han møtte kongeparet klikket de helt og fant tonen umiddelbart. Han falt for Maud og jeg tror han synes hun var en meget interessant kvinne, sier han.

Hallvard synes i likhet med Maria at det var utrolig spennende å få spille en historisk person som har betydd så mye for landet.

- Det er første gangen jeg også spiller en levende person, og det er spesielt siden alle har kjennskap til ham og har sin oppfatning av hvordan han var. Personlig mener jeg han er den største nordmannen vi har, sier skuespilleren som brukte mye tid på å lese seg opp på ham.

- Jeg har lest biografier og fått en del historier og anekdoter fra naboen min som er professor i historie. Det jeg ble mest overrasket over historisk sett var nok at Maud var en så livlig og aktiv person. Hun fremstår som helst annerledes enn inntrykket fra bildene fra den gang, sier Holmen.

Trekantdrama
Den første episoden handler mye om trekantdramaet som oppsto mellom Haakon, Maud og hennes kammerspike og Haakons gamle venninnne, Tulle.

Det loves store spenninger i Haakons forhold til Maud etter at han besøker Tulles barndomshjem. Maud blir beskrevet som vakker, egenrådig og gutteaktig - og med liten tålmodighet overfor Haakons familie.

- Jeg hater å skulle gå på besøk til deres familie, hyler hun til ektemannen når han kritiserer henne for stadig å komme for sent til avtaler.

Både Maria Bonnevie og Jakob Cedergren snakker svensk, men dansk var Maria måtte lære seg - på tre uker.

- Det var virkelig tøft altså! Men heldigvis var hun engelsk, så jeg behøvde ikke lærte meg dansk helt perfekt. Jeg håper det ble bra nok, ler hun.

Første del av «Harry og Charles» ser du på NRK1 27. desember.