Fredag erkjente en preget Høyre-leder at ektemannen Sindre Finnes har handlet aksjer i et langt større omfang enn det hun var klar over, samtidig som Solberg var statsminister i perioden 2013-2021.

– Det er alvorlig, fordi det innebærer at jeg egentlig har vært inhabil i saker som jeg har behandlet da jeg var statsminister, sa Solberg, som kjempet for å holde tårene tilbake fra talerstolen.

Les også: Fylkestopp raser mot Erna Solberg: – En ren dekkoperasjon

Saken har i godt over to uker fått mye oppmerksomhet, og mange har satt spørsmåltegn ved fremtiden til Solberg som Høyre-leder.

I kjølvannet av den betente saken, er partileder i Rødt Marie Sneve Martinussen klar på at Solberg aldri kan bli statsminister igjen. Det mener hun uavhengig om Finnes står ved hennes side eller ikke.

– Erna Solberg kan aldri, aldri bli statsminister i Norge igjen. Hun har villedet den norske befolkningen, sier Martinussen til Dagbladet/Børsen.

Les også

Åpent hva hun vil velge: Sindre eller statsministerjobben

Forrige uke ble det avslørt at Finnes hadde kjøpt og solgt aksjer mer enn 3600 ganger i mens Solberg var statsminister. Denne informasjon kom imidlertid ikke frem i lyset før etter lokalvalget. Der viste målingene at Høyre nå er landets største parti.

Flere har reagert på at informasjonen ikke nådde offentligheten før lokalvalget.

Jonas Spildrejordet, rådgiver for stortingsgruppen til Arbeiderpartiet, kom med et stikk til Solbergs ektemann på X/Twitter.

– Flaks at Sindre Finnes handlet såpass mange aksjer at det var helt umulig å få oversikt over omfanget før fem dager etter valget, skrev han, trolig ironisk.

I et innlegg på Facebook mandag ettermiddag har SV-politiker og fylkesråd i Nordland, Christian Torset (SV), gått hardt ut mot Solberg i forbindelse med aksjekjøpene til hennes ektemann.

– Det framstår som helt åpenbart at Erna førte velgerne bak lyset for å skjerme partiet mot konsekvensene av inhabilitet, brudd på regelverket i Håndbok for politisk ledelse, millionjuks og bløff, skriver Torset.

– I flere uker før valget ble hun konfrontert med lister og oversikt fra ulike medier som viste at Sindre Finnes handlet aktivt aksjer i selskaper Erna Solberg påvirket aksjekursen til. Å late som hun ikke kjente til dette, er ikke noe annet enn å villede landet gjennom en hel valgkamp, sier Martinussen.