Gå til sidens hovedinnhold

- Hun hatet den hvite kjolen

Et utvalg av Marilyn Monroes kjoler befinner seg i Oslo. Side2 fikk høre historiene bak flere av dem.

(SIDE2): William Travilla var Hollywoods stjernedesigner i over 40 år. Nå kan du se kjolene han laget til Marilyn Monroe i Oslo.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Arv
Da William Travilla døde i 1990 arvet livspartneren hans, Bill Sarris, alle eiendelene hans, deriblant en mengde kjoler og skisser og ikke minst Travillas dagbøker.

  • Se alle kjolene og skissene i bildekarusell lenger ned!

Da Sarris be diagnostisert med Alzheimer for en tid tilbake var hans største ønske å sette Travillas navn på kartet. Det ærefulle oppdraget ble gitt hans gode venn Andrew Hansford.

Kjoler på turné
Andrew tok initiativet til å sende kjolene brukt av Marilyn Monroe på verdensturné, til inntekt for The Alzheimer Society i England.

- Mange ville nok helst sett kjolene og skissene satt i glassbur på et stort museum, sier Andrew til Side2.

- Men jeg vil at de skal stilles ut i små, intime settinger, slik Travilla selv ville gjort. Ingen besøkende tar på kjolene uansett, de oser respekt og folk beundrer dem i ærefrykt.

Bill Sarris var selv en god venn av Marilyn Monroe, og Andrew har gjort opptak av alle Bills minner fra den glamorøse tiden, som han med glede forteller om til de som kommer på utstillingen.

På skjønnhetsklinikk
Andrew er hudlege og samarbeider med Cosmo Beauty Concept Clinic i Akersgata 16 i Oslo. Derfor ble det naturlig at utstillingen skulle være i det lokalet, da det er akkurat passe intimt. Du kan selv gå og se kjolene der fra i dag til og med lille julaften, mellom kl. 16:00 og kl. 21:00. Inngangspengene på 120 kr. for voksne går til forskning på Alzheimer.

Muse
Travilla selv var en mann av få ord, som ikke var veldig opptatt av å promotere seg selv. Han designet klær for over hundre Hollywoodfilmer i løpet av sin lange karriere.

Da Travilla møtte Marilyn Monroe i 1950, ble hun hans muse. Han designet kostymer til åtte av filmene hennes, inkludert den rosa satengkjolen fra Gentlemen Prefer Blondes (1953), hvor Marilyn synger «Diamonds Are a Girl's Best Friend».

17 kilo
I filmen fremstår kjolen som mye sterkere rosa enn den i virkeligheten er, takket være 50-tallets ivrige bruk av Technicolor-teknikken.

En annen ting som kanskje ikke kommer helt klart fram i filmen er at kjolen faktisk veier over 17 kilo, og var veldig vanskelig å danse i.

Travilla er også mannen bak verdens kanskje mest kjente plagg: den hvite kjolen fra The Seven Year Itch (1955).

Berømt kjole
Kjolen hadde Marilyn på seg i kun en scene, der hun står over en gaterist i New York, og luften fra T-banen under får kjolen til å fly opp og blottlegger mer enn hva som kanskje var akseptabelt på den tiden. Marilyns replikk i denne scenen, «isn't it delicious?», er nesten like berømt som kjolen og damen selv.

- Marilyn hatet den hvite kjolen. Hun brukte aldri undertøy, men her måtte hun det. Hun foretrakk trangere kreasjoner som viste formene hennes, sa Andrew.

Marilyn Monroe ga Travilla en nakenkalender av seg selv med teksten: «Billy Dear, please dress me forever. I love you, Marilyn.»

Travilla sladret aldri og holdt en lav profil, men i dagbøkene sine skrev han fra hjertet.

- Bridget Jones på syre
- Det er som om han var en slags Bridget Jones på syre, ler Andrew. Her ble ingenting holdt tilbake. Flere originale skisser, og kommentarer til kjolene, er også å finne i dagbøkene, som Andrew sier aldri vil bli vist offentlig.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

1318

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden