Gå til sidens hovedinnhold

Hele kongefamilien samlet da Marius ble konfirmert

Selv om klengenavnet «lille» Marius henger ved, så er han nå konfirmert og ikke lenger så liten.

ASKER KIRKE(SIDE2): Marius Borg Høiby (15) gikk til konfirmasjon i Asker kirke søndag formiddag.

Og selv om klengenavnet «lille» Marius henger ved, så er han nå konfirmert og ikke lenger så liten.

De 14 konfirmantene smilte, men var lett preget av stunden da de gikk inn til gudstjenesten etter at kong Harald (75) og dronning Sonja (75) ankom.

Kongelige gjester
Søndag formiddag var det ingenting å si på sikkerheten - en hel del politifolk sjekket kirken og området rundt før konfirmasjonen startet.

Stolt mor kronprinsesse Mette-Marit (39) ankom kirken ti minutter før 11. I rogalandsbunad smilte hun bredt da hun hilste på sogneprest Marit Skaar Skogesal. Det samme gjorde stolt stefar til konfirmanten - kronprins Haakon (39). Prinsesse Ingrid Alexandra (8) løp ut av bilen med lillebror pris Sverre Magnus (6) i hælene. Bak fulgte mormor Marit Tjessem (74) med sin kjæreste Magnar Alfred Fjeldvær (75).

Den unge prinsessen holdt pappa i hånden inn kirken - men mistet skoen på trappen. Et lite Askepott-øyeblikk for åtteåring. Kongeparet kom sist til kirken, og ble geleidet inn av sognepresten. Dernest kom de 14 konfirmantene i de tradisjonelle hvite kappene til kirkeklokkenes spill.

Sensommerens konfirmasjon sto oppført på kongehusets offisielle kalender.

- Det er klart at for kongeparet er det en selvfølge å være i Marius Borg Høibys konfirmasjon. De har kjent ham siden han var fire år. Han har i alle år kalt dem beste-Harald og beste-Sonja. Og for ham har de vært et ekstra sett besteforeldre, og for dem har han vært et ekstra barnebarn, det har de aldri lagt skjul på, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til Side2.

(artikkelen fortsetter under bildene)

Fikk god klem
Da konfirmasjonen var over en drøy time etter senere ble det udelt klemmer og kyss utenfor kirken. Mange stolte foreldre knipset bilder av ungdommene sine - som bar på blomster ut av kirken.

Mette-Marit ga Marius en lang, varm klem, og det samme gjorde Haakon.

- Det var en tydelig stolt kronprins som sa det var en fin konfirmasjon, han var den eneste som kommenterte dagen. Det er helt tydelig at han er veldig stolt av Marius, og den rollen han spiller i familien nå i dag. Det er ikke tvil om at Marius er en fantastisk storebror for de to yngste. Og Haakon har vært en utrolig flink reservepappa for Marius i alle år. Jeg glemmer at aldri at kronprinsen i sin bryllupstale til Mette-Marit takket henne nettopp for at hun hadde gitt ham anledning til å bli kjent med Marius og brakt ham i hans liv, sier Totland.

I Asker kirke ble det i helgen avholdt fire konfirmasjoner, da kullet kalt sommerkonfirmanter var på nesten femti stykker. Flere av Marius sine nære venner var derfor til stede under konfirmasjonen, og fulgte den store dagen sammen med ham.

- Jeg synes det var helt tydelig at Marius har et helt spesielt vennskap med mange av sine jevnaldrende. Det vi skal huske er at mange av disse nok har fulgt ham helt siden barnehagen, og senere på Jansløkka barneskole og nå ungdomsskolen. Og vi så det ble gitt mange klemmer etterpå, og det er flott å se at unge i dag har det tette samværet. Og vi så at han klemte både jenter og gutter. Kronprinsessen sa nylig selv på kinesisk TV at hun hadde snakket med sin eldste sønn om livets mysterier, og nå når han er 15 år er det ikke unaturlig at han får seg en kjæreste, sier Totland.

Hele familien samlet
Hele familien Borg og familien Høiby var selvsagte gjester i kirken under konfirmasjonen.

Pappa til dagens konfirmant, Morten Borg, kom med sin kone og øvrige familie, og begge Marius sine onkler og tante på mamma Mette-Marits side var representert.

Konfirmasjon er så klart en høytidelig dag, og etter at 15-åringene er ferdig i kirken blir det fest hjemme. Kronprinsfamilien skal etter all sannsynlighet ha lunsj på Skaugum.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!