Gå til sidens hovedinnhold

Vil lære å spille death metal

Mark Knopfler er råimponert over skandinaviske death metal-gitarister.

(SIDE2): Dire Straits-legenden Mark Knopfler blir ofte omtalt som en av verdens, om ikke beste, så i hvert fall mest toneangivende gitarister. Selv er han nærmest flau over alle lovordene.

- Vel, jeg synes ikke det er, eh, helt riktig. Men kanskje en dag, he, he. For å være helt ærlig så har nok gitarspillingen min blitt verre med årene siden jeg ikke øver nok, forteller Knopfler på telefon fra London til Side2.

Sønnen er læremester
Han er mer imponert over hva slags lyder norske og skandinaviske gitarister får ut av strengene. Nå har han planer om å plukke opp noen triks av sønnen Joseph (20).

- Han spiller alle de greiene, du vet, skikkelig fort. Han liker mange av disse skandinaviske bandene som for eksempel Children Of Bodom (Finland red. anm). Han sier han skal vise meg hvordan man gjør det, så det er bare å se opp, mann!

- Så du skal lære deg å spille metal?

- Joe sa at han skulle gi meg noen øvelser, og noen lekser, så etter konsertene framover skal jeg dra på rett på rommet og lære meg disse ferdighetene.

Lat
Knopfler slapp nylig sitt femte soloalbum «Kill To Get Crimson», 30 år etter at han begynte å rocke verden med Dire Straits. Til tross for all rosen rundt gitarspillingen, anser han seg selv primært for låtskriver.

Les anmelselde:Ballademesteren vender tilbake

- Jeg koser meg selv og liker å skrive. Å være låtskriver er for meg den beste ting.

Men veldig fort går det på ingen måte alltid, innrømmer han.

- Vel, jeg er ganske lat, så jeg vet ikke. Jeg liker å være ute og rundt, ikke sitte hjemme og skrive sanger hele tida. Jeg mener, jeg er god til å gjøre ingenting.

Ingen formel
En av låtene på det nye albumet skrev han teksten til allerede før Dire Straits ble grunnlagt. Melodien har imidlertid latt vente på seg. «Secondary Waltz» er et av platas mer humoristiske innslag og handler om en lett gjenkjennelig horribel lærer som maner til vals i gymtimen.

- Jeg skrev faktisk den sangen for 30 år siden. Den ble akkurat ferdig nå fordi jeg er ganske treig. Kan hende det er så lenge som 31 eller 32 år siden. Jeg endret ikke teksten i det hele tatt. Noen ganger kommer musikken litt tregere enn teksten. Men jeg er glad for at jeg ikke har noe system eller formel. Hadde det vært en formel hadde jeg gitt den til deg. Man ønsker jo å finne en melodi som passer. Noen ganger tar det lang tid. Det er en låt på «Golden Heart» (1996) som heter «Rüdiger» som jeg skrev tekst til i 1982, men som ikke fikk noen melodi før i 1996.

Overskudd
Knopfler forteller at han til enhver tid har et hundretalls tekster klare som ennå ikke er tonesatt.

- Skulle det vært en sang for et album som dette siste så vil jeg kanskje si at jeg har 60 eller 70 tekster liggende. Hvis det er andre typer sanger, eksempelvis hvis jeg skulle gjort et blues-album, så kan man si at det finnes enda 40 tekster. Jeg har ganske mange sanger liggende til en hver tid.

Metaltekster skriver han imidlertid ikke.

- Nei, jeg hører ikke på metal, men sønnen min skal lære meg å spille slik de gjør.

Mark Knopfler spiller i Oslo Spektrum 20. april til neste år og i Vestlandshallen i Bergen 24. april.

Reklame

Best i test påskeegg 2021