Gå til sidens hovedinnhold

Markant fall i sysselsettingen

Jobbtapene innen privat sektor var større enn markedet trodde.

Sysselsettingen innen privat sektor falt mer enn hva økonomene ventet.

ADP-rapporten viser et fall i sysselsettingen på 84.000 i desember.

I forkant ventet økonomene et markant nedgang, men anslagene sprikte. Ifølge estimater fra Reuters lå forventningene på et fall i sysselsetting på 73.000, mens mediananslagene fra Bloomberg tilsa et fall på 75.000.

Til sammenligning viser estimater innhentet av Dow Jones Newswire at det var forventet en nedgang på 90.000.

Lavest siden mars
Nedgangen i desember er den laveste siden mars 2008, og tallene fra ADP inneholder også en revidering av rapporten for november der sysselsettingen falt med 145.000 og ikke 169.000 som opprinnelig ble meldt.

Rapporten for desember estimerer at sysselsettingen innen privat tjenestesektor økte med 12.000 når jordbruket holdes utenfor. Det er første gang denne delen stiger siden mars 2008. Likevel er ikke dette nok til å motvirke nedturen innen vareproduserende sektor der 96.000 jobber forsvant.

Flere mister hos de store
Fordelt på hvor store bedriftene er viser utviklingen at sysselsettingsfallet var størst hos de største bedriftene. For bedrifter med 500 ansatt eller mer forsvant 34.000 navn fra lønningslistene. For mellomstore bedrifter, bedrifter med mellom 50 og 499 ansatte, forsvant 25.000 jobber. For de små bedriftene med færre enn 50 ansatte gikk sysselsettingen ned med 11.000 i løpet av desember.

ADP-rapporten blir av mange benyttet som en indikator på hva som kommer når månedens viktigste rapport legges frem. Fredag er det duket for den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Denne blir ansett som langt mer nøyaktig enn og følges av langt flere.

Økonomene venter ifølge Bloomberg at sysselsettingen i desember vil ligge helt flatt sammenlignet med november. Ledighetsraten er forventet å forbli på 10 prosent.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken