Gå til sidens hovedinnhold

Markedet venter på bilberging

Søkelyset er rettet mot de tre store bilprodusentene.

Handelen med futureskontraktene i New York indikerer at investorene posisjonerer seg for en oppgang i kursene. Kontraktene på S&P 500, Nasdaq og Dow Jones stiger alle over én prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Redningspakken til den kriserammede bilindustrien vies mye oppmerksomhet. Kongressens demokrater satt tirsdag kveld i samtaler med Det hvite hus, og da kvelden ble avsluttet kunne to senior medhjelpere til den demokratiske fløyen i senatet melde lovende utvikling på flere av de mest sentrale punktene. Likevel er det ikke endelig klart om når en ferdig plan vil bli presentert.

I henhold til avisskriverier vil General Motors og Chrysler motta finansiering for å kunne opprettholde driften ut året, mens Ford kun har bedt om tilgang på midler hvis det blir nødvendig. Redningspakken er estimert til 15 milliarder dollar.

-Jeg tror at vi får en avgjørelse for bilprodusentene denne ettermiddagen. 15 milliarder dollar er mer som Band-Aid enn en løsning, men det vil kjøpe noe tid, sier hovedtrader Anthony Conroy i BNY Brokerage til CNNMoney.

- Markedsdeltagerne kan være mer fokusert på utviklingen relatert til redningspakken for bilindustrien, skriver økonomene i RDQ Economics ifølge Marketwatch.

Oppsigelsene har kommet for fullt i de største internasjonale selskapene. Gruvekjempen Rio Tinto skal kutte gjelden med 10 milliarder dollar innen utgangen av neste år, og har allerede presentert en massiv spareplan. Det innebærer at 14.000 ansatte må gå.

Yahoo har signalisert at de også kommer til å ty til nye oppsigelser. I oktober presenterte de planer om å redusere arbeidsstokken med 1.400, og nå kan de komme til å utvide antallet. Samtidig har en av de største aksjonærene i selskapet bedt Yahoo-styret om å finne en løsning på frieriet til Microsoft.

Spillprodusenten EA har senket sine resultatforventninger for regnskapsåret 2009, og lansert stillingskutt.

I oljemarkedet går det spekulasjoner om at Russland vil kutte produksjonen før det forestående Opec-møtet i neste uke. Tidligere har forventninger om at Opec vil kutte sin produksjon med 2,5 millioner fat per dag fått oljeprisen til å bevege på seg. Russland er en av de største produsentene av olje- og gass som står utenfor Opec, men har tidligere vært gjenstand for løst snakk om å være med på et koordinert kutt sammen med Opec.

Onsdag ettermiddag er det også klart for de ukentlige oljelagertallene fra myndighetene i USA.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken