Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har aldri sett liknende

NASA aner ikke hvordan denne steinen dukket opp på mars. Analysene av den er enda mer forvirrende.

Det er få ting som er så saftig i vitenskapelige miljøer som vaskekte, utenomjordiske mysterier. Og på et bilde knipset av NASAs romkjøretøy Opportunity, har det dukket opp noe foreløpig uforklarlig.

Roveren har ikke beveget seg på over en måned, men tar jevnlig bilder av overflaten av den døde planeten. Bildene er naturligvis tilnærmet uforandret fra dag til dag, men plutselig sperret NASA-forskerne øynene opp. Rett foran Opportunity lå det plutselig noe som ikke hadde ligget der før.

Bildet er knipset 8. januar 2014. 17. januar publiserer NASA en artikkel på mars.nasa.gov med tittelen «Encountering a Surprise».

Enda flere spørsmål

- Opportunity møtte på en overraskelse - en stein dukket opp på bildene som ikke har vært der før. Målet har fått navnet «Pinnacle Island», og hvor den kommer fra har vært gjenstand for mye spekulasjon, skriver romfartsorganisasjonen.

Nå har NASA hatt noen dager på seg til å analysere overraskelsen, men det har ikke gjort forskerne mye mer kloke. Snarere tvert om.

- Vi har aldri sett noe liknende. Steinen har et veldig høyt innhold av svovel. Et veldig høyt innhold av magnesium. Den inneholder dobbelt så mye mangan som noe annet vi har sett på mars, sier sjefforsker Steve Squyres under en pressekonferanse.

Han innrømmer at Opportunity-gruppen klør seg i hodet.

- Jeg aner ikke hva noe av dette betyr. Vi er fullstendig forvirret, alle på teamet krangler om hva det kan bety, sier han.

Flere teorier

Bildet med steinen ble knipset 8. januar 2014, eller soldøgn 3540 - som er den 3540. «marsdagen» siden Opportunity landet på planeten. Det forrige bildet, uten steinen, ble tatt på soldøgn 3528.

Et soldøgn på mars er bare litt lengre enn jordens døgn, om lag 24 timer og 40 minutter. Ett marsår tilsvarer 1 år, 320 dager og 18,2 timer på jorden.

NASA spekulerer i at et meteroidenedslag kan være grunnen til at steinen plutselig dukket opp. Discovery News tror at steinen kan ha festet seg i et hjul på marskjøretøyet, og til slutt har falt av.

Squyres kommenterer at oppdagelsen er svært heldig.

- Steinen ligger med undersiden opp, så vi ser en side som ikke har sett atmosfæren på mars på millioner av år, og den ligger slik at vi kan studere den. Det er rett og slett flaks.

Opportunity har streifet rundt på den røde planeten siden 2004. Opprinnelige skulle den bare utforske planeten i 90 mars-soldøgn, men prosjektet blir stadig forlenget ettersom roboten holder ut - og stadig gjør nye oppdagelser. Så sent som i desember 2012 fant Opportunity leiremineraler på planeten, noe som indikerer at det en gang har vært vann på mars.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken