Gå til sidens hovedinnhold

- Hun har onde hensikter

Martin Kolberg raser mot partikollega som gir ut bok midt i valgkampen.

Tirsdag kom tidligere Ap-statsråd Grete Knudsen med boka «Basketak», der både statsminister Jens Stoltenberg og flere andre Ap-topper får gjennomgå.

Dette får Aps stortingsrepresentant Martin Kolberg til å reagere kraftig.

- Jeg vil karakterisere dette som veldig trist, at en person som er blitt vist så mye tillit, og har fått så mange sentrale verv både i partiet og i det folkevalgte miljøet av Arbeiderpartiet, nå utgir en bok midt i valgkampen med det som åpenbart er uriktige og subjektive karakteristikker av tidligere kolleger og vår nåværende ledelse, sier Martin Kolberg til Nettavisen, før han legger tydelig til:

- Det kan ikke ha noe annet enn onde hensikter, sier Kolberg.

Les også: - Hva vil egentlig Støre?
Les også: - Einar Førde spydde på trappen min!

- Han er flakkende i blikket
Knudsen beskriver blant annet Stoltenberg som konfliktsky og unnvikende.

- Jens har etter mitt skjønn en fremmed måte å tilnærme seg politikk på. Han snakker bare om prosjekter, skriver hun i boka.

Hun slår fast at partiorganisasjonen ikke har en viktig plass i Stoltenbergs hjerte.

- Han er en hyggelig og dyktig person. Men når statsråder ønsker en samtale om vanskelige saker, er det ikke like lett å få kontakt. Han kan være flakkende i blikket. Jeg hadde ofte en følelse av at jeg heftet ham, skriver Knudsen som var innvalgt på Stortinget fra 1981 til 2001 og statsråd i tre Ap-regjeringer.

Halvorsen: - Jens er ikke konfliktsky!
Boka får også kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til å reagere.

- Jens er ikke konfliktsky! Han velger sine konflikter m omhu! Sjekk boka mi;-) Gjennomslag. Grete Knutsen skriver om gamle dager, skriver Halvorsen på Twitter.

Knudsen beskriver Ap-statsrådene i dagens rødgrønne regjering som gjennomgående konservative.

- Når jeg vurderer Arbeiderpartiets statsråder, slår det meg hvor konservative de gjennomgående er. Det er også få profiler, for å bruke slike ord. Utenom Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Trond Giske speider jeg forgjeves, skriver hun.

- Hva vil Støre med Norge?
Hun levner samtidig helseminister Jonas Gahr Støre liten ære.

- Hva vil Jonas Gahr Støre? Hva vil han med Norge? skriver Knudsen, som også slår fast at «den raske omvendelsen fra høyremann til arbeiderpartipolitiker var forbløffende lett».

Hun legger ikke skjul på at hun ikke ønsker Støre som ny Ap-leder etter Stoltenberg.

- Det står for meg som en aldeles fremmed tanke at en person som så å si er uten organisasjonserfaring fra Arbeiderpartiet skal rykke til topps (...) Det vil være et tidsskille hvis en person med så skrinn bakgrunn fra arbeiderbevegelsen skal bli satt til å overta ledervervet, står det i boka.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat her!

- Ap må regjere alene
Knudsen skriver dessuten at hun nå er forberedt på at vi kan få en borgerlig regjering med Høyres Erna Solberg i førersetet, og kanskje Siv Jensen som finansminister.

- Greier de å få med seg Venstre og KrF, eventuelt ved en samarbeidsavtale, kan det være duket for et regimeskifte. Da må Arbeiderpartiet innstille seg på å bygge seg opp på nytt. I så fall er det nok å gripe fatt i, skriver Knudsen.

Men skulle de borgerlige likevel mislykkes, har hun følgende råd til sitt parti:

- Skulle det borgerlige stormløpet denne gang mislykkes, vil jeg derfor, så sterkt jeg kan, anbefale Arbeiderpartiet å i første omgang danne regjering alene, med SV og Senterpartiet som støttepartier i Stortinget. Det vil disse sannsynligvis selv foretrekke - når det kommer til stykket. Jeg ser ikke bort fra at KrF også vil være med, skriver hun.

Knudsen mener rett og slett at det rødgrønne prosjektet har mislyktes.

- Ettertiden viser at det rødgrønne samarbeidet har hatt mange uheldige konsekvenser. Eksperimentet har ikke vært den suksessen som de tre involverte så for seg for åtte år siden.

Konflikten med Jagland
Den tidligere statsråden bruker også mye plass i boka på å beskrive oppgjøret mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland, og legger ikke skjul på sin støtte til sistnevnte. Hennes favoritt som ny Ap-leder er Trond Giske.

Hva mener du om boka? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken