Gå til sidens hovedinnhold

Var det to attentatmenn?

Hvordan én mann løste gåten ingen kunne svare på.

4. april 1968 blir den verdenskjente og høyt profilerte borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr. skutt ned og drept på en balkong i annen etasje på Lorraine Motel i Memphis, Tennesse.

Borgerrettighetskjemperen har ankommet byen noen dager tidligere for å hjelpe og støtte svarte arbeidere i deres kamp for å få likt betalt for samme arbeid som deres hvite kollegaer. Det skal bli skjebnesvangert for fredsprisvinneren.

For i det King står på balkongen, avfyrer rømlingen James Earl Ray et skudd fra sin Remington 760 Gamemaster. Kulen treffer King i hans høyre kinn, knuser kjeven, nakken og flere ryggvirvler, før den borer seg nedover ryggmargen og kutter store arterier i prosessen.

Kings reise- og romkamerat, pastor Ralph David Abernathy, stormer ut for å hjelpe, men kan ikke gjøre annet enn å frakte sin døende kamerat til sykehuset i all hast.

Dessverre er Kings liv ikke til å redde. Borgerrettsforkjemperen og fredsikonet blir erklært død av legene ved sykehuset St. Josephs klokken 19.05, nesten en time etter han har blitt skutt.

Mannen i Montreal

Etter drapet blir det utlyst en nasjonal, og senere internasjonal, menneskejakt på attentatmannen, James Earl Ray.

Vitner har sett Ray forlate et rom, på motsatt side av motellet hvor King bodde, i all hast etter skuddet har falt. Senere blir en pakke forlatt i nærheten av åstedet funnet med en rifle og en kikkert oppi. Riflen og kikkerten har begge Rays fingeravtrykk over seg, og våpenet blir også sporet til kjøpsdatoen seks dager tidligere, der det har blitt hentet ut av Ray under falskt navn.

Menneskejakten er i full gang og etter to måneder blir Ray arrestert på flyplassen Heathrow i London, hvor han prøver å reise videre til Afrika på et falskt kanadisk pass.

Han blir utlevert til amerikanske myndigheter, tilstår attentatet og blir dømt til 99 år i fengsel.

Men dager etter tilståelsen, trekker Ray den tilbake. Drapsmannen hevder han kun tilsto for å unngå dødsstraff, noe han ble rådet til å gjøre av sin advokat.

Som tilbaketrekningen av tilståelsen ikke er nok, hevder Ray nå at han aldri avfyrte skuddet som drepte King. Den dømte hevder også at en mann han møtte i Montreal, Canada med navnet «Raoul» skal være dypt involvert.

Rays påstander får vann på møll og ikke lenge etter er flere konspirasjonsteorier født.

To attentatmenn?

Flere konspirasjonsteorier er i omløp. En skal ha de til at det er denne mannen «Raoul» som står bak. En annen involverer FBI og andre statlige organer.

Den mest populære konspirasjonen er det riktignok kommisjonen som beordrer gjenåpning av etterforskningen, som står bak.

I 1976 bestemmer nemlig The House Select Committee on Assassinations for å gjenåpne drapsetterforskningen basert på noen metallfragmenter funnet i hodet på King under obduksjonen, skriver Popular Science.

Fragmentene så ut til å være lagd av messing, noe rekkverket foran King også var lagd av. Problemet var bare at vinkelen på hvor skuddet kom fra kan umulig ha streifet rekkverket før det traff King, og derfor er det ingen logisk forklaring på hvorfor disse bitene er i King.

Om det da ikke var to attentatmenn ...

Mikroskopisk hjelp

Komiteen kontakter mikroskopist Skip Palenik, senere åstedsgransker, foreleser og forfatter.

Palenik vil senere jobbe med store saker som «Unabomberen» (Theodore Kaczynski), terrorbombingen i Oklahoma City og en rekke drapsetterforskninger.

Mikroskopisten benytter seg av et mikroskop med et polariserende filter og oppdager at metallfragmentene har skrapemerker, noe som indikerer at metallet er mykt og derfor mest sannsynlig er bly og ikke messing.

Palenik tar så og putter noen av metallfragmentene i kjemisk løsning og tilsetter kaliumjodid. Den kjemiske reaksjonen gir metallfragmentene en gulaktig farge – et tegn på bly.

Etter en rekke andre og mer avanserte tester er Palenik sikker i sin sak, metallfragmentene er lagd av bly og ikke messing.

Palenik konkluderer med at metallfragmentene må stamme fra kulen.

Det var aldri en attentatmann nummer to.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken