Gå til sidens hovedinnhold

De fem mest kontroversielle spillene

Noen ganger smeller det høyt i spillenes verden. Skikkelig høyt.

Spillindustrien er en fersk bransje og spillenes verden fremmed for veldig mange mennesker. Selv om innholdet i filmer med samme sjanger som spill kan være flerfoldige ganger mer påtrengende, ropes det gjerne høyt når et spill utfordrer grensene.

Noen ganger er det snakk om urettferdig kritikk, mens andre ganger er motstanden i høyeste grad velfortjent. Som da spillstudioet Konami annonserte det realistiske skytespillet «Six Days in Fallujah» basert på virkelige hendelser fra en krig som fremdeles pågikk.

Nettsiden IGN har tatt for seg de siste årenes mest kontroversielle spill. Her er våre fem favoritter.

HTML EMBED

Mass Effect

Microsoft/BioWare
Xbox 360, PC (2007)

HTML EMBED

Sexscenen i rollespillet «Mass Effect» er godt dokumentert, også her i Spillmagasinet. Det hele startet da det britiske sensurorganet BBFC avslørte at spillet inneholdt seksuelle aktiviteter, blant annet i form av lesbisk aliensex. BBFC kalte imidlertid scenen for «harmløs» og spillet fikk aldersgrensen 18 år av helt andre årsaker.

Det stoppet likevel ikke den amerikanske reporteren Martha MacCallum i Fox News fra å hevde at spillet (som hun ikke selv hadde testet) inneholdt grafiske sexscener med full nakenhet og at «Mass Effect» etterlot ingenting til fantasien.

MacCallums uttalelser var likevel ingenting i forhold til den kristne bloggeren Kevin McCullough som via nettsiden Townhall.com hevdet at gjennom spillet var «virtuell, orgasmisk voldtekt bare var et klikk unna» og at spillet kunne tilpasses for å «sodomisere hva som helst, hvem som helst og på hvilken måte som helst».

HTML EMBED

Rule of Rose

505 Games
PS2 (2005)

«Rule of Rose» er blant svært få spill som har blitt et offer for fanatiske uttalelser og imperativ moralisme. Det japanske skrekkspillet, ble rett og slett kansellert i Europa på grunn av sitt innhold.

«Rule of Rose» følger 19 år gamle Jennifer i England på 30-tallet. Hun blir kidnappet av en gjeng arrogante ungpiker som truer med å ta livet av henne. I løpet av spillet skal barn bli begravd levende, bakbundet og puttet i sekker med edderkopper og slanger og får presset levende rotter i ansiktet.

Spillets mellomsekvenser kan riktig nok være sterk kost, men mellomsekvenser er passive videoer spillerne kun ser på - omtrent som en film. Det ble likevel fart i sakene da Europakommisjonens kommissær for rettslige anliggender, frihet og sikkerhet, Franco Frattini, uttalte at spillet «sjokkerte ham dypt på grunn av sin obskøne vold og grusomheter» til avisen The Times. Spillet ble altså ikke utgitt i verken USA eller Europa.

HTML EMBED

Grand Theft Auto: San Andreas

Rockstar Games/Rockstar North
PS2, Xbox, PC (2004)

Den såkakalte «Hot Coffee»-skandalen er en av spillhistoriens mest omtalte - og kostbare - tabber. Den kostet til slutt spillselskapet Take-Two 300 millioner kroner.

Selskapet ble saksøkt etter at hackere i 2005 oppdaget et minispill i PC-versjonen av «GTA: San Andreas» hvor hovedpersonen i spillet hadde sex med sin kjæreste - etter å ha blitt invitert inn på en kopp varm kaffe.

Avsløringene fikk moralistene i USA til å se rødt, og selv storpolitikere som Hillary Clinton gikk ut og fordømte spillet som skadelig for barn. Som et resultat ble aldersgrensen på spillet flyttet til «kun for voksne», og dermed tatt ned fra butikkhyllene i flere store butikkjeder i USA. Ooops.

HTML EMBED

Six Days In Fallujah

Konami/Atomic Games
360, PS3, PC (2009)

HTML EMBED

Spillutvikleren Konami gikk på en liten smell tidlig i 2009 da de annonserte skrekkskytespillet «Six Days In Fallujah». Grøsserspillet, som skulle ha svært realistisk grafikk, var basert på virkelige hendelser i irakkrigen.

Problemet var bare at krigen ikke var over enda ...

«Six Days In Fallujah» ble annonsert 5. april og kansellert 22 dager senere etter at utviklerne ikke fikk noen til å distribuere spillet. Mulig den massive kritikken om ufølsomhet overfor mennesker i en krig som fremdeles foregikk og total mangel på omdømmekraft hadde noe med det å gjøre.

HTML EMBED

Manhunt 2

Rockstar Games/Rockstar London
PS2, Wii, PSP, PC (2007)

Det første «Manhunt» fra 2003 fikk svært mye oppmerksomhet for sitt ekstremt voldelige innhold, og det var liten sjans for at oppfølgeren skulle gå under radaren da det var klart for USA-lansering i 2007.

Både amerikanske og britiske sensurmyndigheter gjorde det også klart overfor utvikleren Rockstar (skaperen av «GTA»-spillene) hva de mente om spillet. I USA ga ESRB spillet den høyeste aldersgrensen «Adult Only» som i praksis betyr at spillet ikke blir solgt siden ingen av de største butikkjedene vil selge den type underholdning. BBFC i Engalnd gikk enda lengre og forbød salg av spillet.

Rockstar endret spillet, og sørget dermed for den overkommerlige aldersgrensen «Mature» i USA. Britene var imidlertid ikke overbevist og opprettholdt forbudet. Etter flere runder i diverse høringer og klagenemnder godkjente til slutt BBFC spillet, men skaden var allerede skjedd. Da «Manhunt 2» endelig ble lansert utenfor USA, ville ingen ha det.

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday