Natt til lørdag 25. juni gikk Zaniar Matapour til angrep med en maskinpistol og et enhåndsvåpen midt i Oslo sentrum. To mennesker ble drept i masseskytingen. Begge de drepte satt utenfor utestedet Per på hjørnet som ligger like ved London pub, et utested for skeive.
Matapour skjøt også inn mot London pub. Til sammen ble 21 personer skadd i masseskytingen, hvorav ti av dem alvorlig.
Drapsmannen Matapour har neket å forklare seg for politiet og motivet for drapene er ukjent. I etterkant av skytingen er det blitt kjent at masseskytteren har hatt kontakt med den profilerte ekstreme islamisten Arfan Bhatti.
BAKGRUNN: To personer drept i masseskyting i Oslo sentrum
Retter skyts mot PST
Bhatti har i en årrekke vært svært sentral i det ekstreme islamistiske miljøet på Østlandet. Han er straffedømt en rekke ganger, men også frikjent ved mange anledninger i straffesaker.
PST har uttalt at de vurderer masseskytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terroraksjon og fastholder dette. PST-sjef Roger Berg har også sagt til Nettavisen at de mener Matapour har sympatisert med terrororganisasjonen Islamsk stat (IS).
Stjerneadvokaten John Christian Elden forsvarer Matapour og langer ut mot sikkerhetstjenesten.
– PSTs uttalelser bærer preg av at de tror de har definisjonsmakt som hemmelig tjeneste, og at de ikke behøver å ha eller føre bevis for sine påstander, skriver Elden i en SMS til Nettavisen.
– Det er uheldig når slike uttalelser møter demokratiske krav i en åpen straffesak. PST burde lære av politiet her og ikke opptre som dommere.
Les også: Oslo-skytingen: Dramatiske bilder fra innsiden av London Pub: - De ropte «legg deg ned, legg deg ned»
Les også: PST-sjefen til Nettavisen: Zaniar Matapour har vært IS-sympatisør
To nye uker i isolasjon
Mandag forlenget Oslo tingrett isolasjonsperioden for Matapour. Det betyr at han de to neste ukene i varetektsfengsling ikke får tilgang til medier, besøk eller være i fellesskap med andre innsatte.
I kjennelsen fra retten går det frem at de mener det ikke er nødvendig å ta stilling til terrorhensikt ved vurdering av isolasjonsspørsmålet.
Slik Nettavisen forstår det har politiet invitert tingretten til å ta stilling til nettopp dette spørsmålet. For to uker siden, da Matapour ble varetektsfengslet, slo retten fast at spørsmålet om terrorhensikt fremstår som uavklart.
SE VIDEO: Her blir drapsmannen tatt
Stikk til media
I media, også i Nettavisen, er det på det nærmeste etablert et narrativ om at motivet for masseskytingen har vært å ramme skeive. Men det er på det rene at Matapour i flere år har hatt psykiske problemer.
Politiets hypoteser er at angrepet dreier seg om:
- Hatkriminalitet for å ramme skeive.
- Ekstrem islamistisk terror.
- Psykiatri.
NRKs krimkommentator Olav Rønneberg uttalte seg også om dette i et intervju med bransjenettstedet Medier24 i slutten av juni.
– Jeg begynner å lure litt på om vi var litt vel raske med å konkludere med motivet, sier han og sikter til Pride.
– Første døgnet var jeg overbevist om at det skeive miljøet var målet. Det kan godt hende det var målet, og det var mange skadde på London pub, men drapene skjedde på Per på Hjørnet, som ikke er kjent for å være en skeiv pub. Vi bør derfor vente med å konkludere og være åpne for at motivet kan være et annet. Det er likevel lett å forstå at det skeive miljøet ser dette som et angrep på dem, kommenterer han.
Elden kommer også med stikk til medienes dekning, herunder Nettavisen.
– Vi tar til etterretning at retten fortsatt ikke har funnet tilstrekkelige holdepunkter for at det er sannsynliggjort at dette var en terrorhandling og håper at media kan ha samme isen i magen. Jeg håper også at media og publikum kan vente med å trekke konklusjoner i noen retning.