– Vi har bestemte mennesker i kikkerten, som vi jobber med kontinuerlig, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til NRK mandag kveld.

Mandag ettermiddag rådet politiet å utsette alle pride-arrangementer i hele landet på grunn av den uavklarte trusselsituasjonen. Berg sier seg enig med Oslo-politiet i at det var klokt å utsette.

Han sier PST har rettet søkelys mot miljøer som støtter ekstrem islamisme og som mener at vold er legitimt for å oppnå sine mål.

– Relativt god oversikt

– Vi har relativt god oversikt over disse miljøene, men vi har ikke kontroll på dem. Det er mange personer i Norge som har ekstreme ideer, ekstrem ideologi og tillater det å bruke vold for å nå sine politiske mål. Det er mange som er villige til å gjøre det samme, sier Berge til NRK.

Han sier PST jobber kontinuerlig med å avverge at det skjer lignende angrep.

– Men vi er i en uavklart situasjon som vi tar på stort alvor. Vi er ikke sikre, vi har usikker informasjon i det bildet vi står i nå, sier PST-sjefen.

Rettet mot skeive

Han sier Zaniar Matapour (43), som drepte to menn og såret ytterligere 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag, er en del av et miljø PST har hatt bekymring for.

PST-sjefen sier det er flere personer i dette miljøet som PST mener å ha relativt god oversikt over. Han sier det ikke er noe som tyder på at det er planlagt flere terroraksjoner nå.

Berg understreker også at det ekstraordinære trusselbildet nå er rettet mot det skeive miljøet og legger til at det ikke er noen informasjon PST sitter på som tilsier at de skal anbefale avlysning av andre typer arrangementer.

(©NTB)