Gå til sidens hovedinnhold

Hun ble seksuell mester

Utskjelt, skandalisert og ekstremt banebrytende. Virginia Johnson brøt alle barrierer i sexforskning.

HTML EMBED

SE VIDEO:Klikk på playknappen over for å se klipp fra «Masters of Sex.

(SIDE2:) De fleste forbinder seksuell frisluppenhet med hippietiden. Men det var ikke 68-generasjonen som startet den seksuelle revolusjonen. Det var forskerne og gynekologen William H. Masters og medforsker Virginia Johnson og dere forløper Alfred Kinsey som gjorde.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Kinsey-rapportene
I 1948 og 1953 publiserte Alfred Kinsey og hans medarbeidere ved Indiana University de såkalte Kinsey-rapportene. Rapportene, som tok for seg seksuell oppførsel hos menn og kvinner, bygget på intervjuer av vanlige kvinner og menn som snakket om sitt sexliv. At man i det hele tatt snakket om det, og spesielt om kvinnenes sexliv, var ikke bare revolusjonerende. Det var også uhørt.

II 1957 tok imidlertid William H. Masters og Virginia Johnson det hele videre. De ønsket vitenskapelig å finne ut de ulike stadier av menneskers seksuelle respons og dette gjorde de ved å observere folks samleier og masturbering i et laboratorium.

Masters lovte sin sjef at denne kontroversielle studien skulle foregå i dypeste hemmelighet, men selvfølgelig spredte noe så pirrende seg som ild i tørt gress gjennom universitetssykehuset han var tilknyttet.

I Showtime-serien «Masters of Sex» spiller Michael Sheen William H. Masters og Lizzy Caplan Virginia Johnson. Serien starter på HBO Nordic nå i september.

«Moderne kvinne»
Den tar ikke bare for seg selve studien til Masters og Johnson, men også deres privatliv.

Virginia Johnson var en usedvanlig intelligent kvinne som var kjent for å ligge langt foran sine collegestudenter. Hun ble hyret av Masters som assistent i 1957. Året før hadde hun skilt seg fra sin andre ektemann som hun hadde to barn med. Hun var kjent for å våge og fronte sin egen seksualitet.

Som Kinsey-medlemmene ble Masters og Johnson kjendiser, sammen og hver for seg. Og de utviklet også sitt eget forhold til seksualitet, noe TV-serien går inn på. Men foruten at Johnson ble regnet som en meget moderne kvinne, var Masters kjent som en stille, kirkegjenger og en anerkjent lege.

Han innså imidlertid at han som så mange andre menn ikke visste stort om kvinnelig seksualitet og at Johnson var riktig kvinne til å fortelle ham det.

Hun og Masters startet ganske raskt et forhold, utenomekteskapelig for hans del. Men det var ikke før i 1971 hun giftet seg med William H. Masters.

Kontroversiell forskning
Til tross for mye rabalder, fikk Masters & Johnson mange støttespillere. Deres research strakte seg langt inn på 70-tallet. De var blant annet de første som studerte eldre menneskers sexliv. Og Virginia Johnson har fått æren av å fastslå at kvinner kan ha flerorgasmer.

I ettertid har spesielt et aspekt ved forskningen til Masters & Johnson blitt svært kritisert. Fra 1968 til 1977 kjørte de et program der målet var å konvertere homoseksuelle menn til heteroseksualitet. En biografi skrevet av Thomas Maier fra 2009, og som TV-serien bygger på, viser at Virginia Johnson var svært kritisk til studien og at hun mente at ektemannen fabrikkerte de gode resultatene.

Ifølge undersøkelsen ble 71 prosent av mennene «konvertert».

Forskerparets forståelse av kvinnelig seksuell dysfunksjonalitet, det vil si noen kvinners manglende evne til å få orgasme via samleie, er også blitt utfordret av andre sexologer. At de i begynnelsen også i stor grad måtte ty til prostituerte for å få nok forsøkspersoner er også blitt kritisert i og med at de hadde mer seksuell erfaring enn mannen og kvinnen i gata.

Virginia Johnson døde 24. juli i år, 88 år gammel. William H. Masters døde i 2001. De skilte seg i 1992.

«Masters of Sex» har norsk premiere på HBO Nordic 30. september.

Kommentarer til denne saken