Gå til sidens hovedinnhold

Her er vår nye vinfavoritt

Tørre hvitviner fra Østerrike får stadig flere norske venner.

Østerrike har de siste ti årene jevnt og trutt forbedret kvaliteten på sine viner. Dette har norske vinelskere fulgt med på, og særlig har de tørre hvitvinene fått en stadig mer sentral posisjon i det norske markedet.

Vi kjenner jo Østerrike som et fjelland, men det er på slettene mot øst, mot Slovakia, Ungarn og Slovenia, at druene dyrkes.

Her er det et gunstig klima for vindyrking, med varm vind fra øst om dagen og kjølige vinder fra fjellene om natten.

Gode områder

Området rundt elven Donau i nord er likevel kanskje det aller beste. Riesling og nasjonaldruen Grüner Veltliner er herfra, og Wachau, Kremstal og Kamptal konkurrerer i dag med de beste hvitviner fra andre europeiske land.

De siste årene har også rødvinsproduksjonen kommet mer i fokus, og på en tredel av vinmarkene i Østerrike dyrkes det i dag rødvinsdruer.

Her benyttes lokale druer som Blaufränkisch, St. Laurent og Zweigelt, og de varmeste områdene i sørøst gir de beste vinene.

Søte favoritter

Det har lenge vært en tradisjon for søte dessertviner i landet, særlig rundt Neusiedelersee på grensen til Ungarn.

Her er det mye felles tradisjon med Ungarn og dessertvinen Tokaji. Tåken langs innsjøen gir grobunn for soppen Botrytis Cinera, som setter seg på druene og tørker dem ut til rosiner som gir intenst søte viner.

Det er også verdt å ta med produksjonen av musserende vin og sekt, som har et stort marked i tysktalende land.

Her i landet har særlig musserende rosévin laget på den svært syrefriske druen Blauer Wildbacher, den såkalt Schilcher, blitt overraskende populær.