Gå til sidens hovedinnhold

Lammenam

Skiver av lammelår er lettlaget og deilig nasjonaldagsmat.

Det første ordet min datter lærte seg var «bæ». Bæ-navnet ble brukt uten knussel på alle dyrearter vi traff på. Men begeistringen for lam er ikke forbeholdt unger.

Bedre kjøtt

Gjennomsnittlig setter nemlig hver nordmann til livs over seks kilo lammekjøtt i året.

Mesteparten av det gode lamme- og sauekjøttet får vi fra dyr som går fritt og beiter, og smaken kjennes derfor «vill» ut. Dielam er derimot små lam som kun har fått morsmelk.

Jeg vil si at sau og lam skiller seg veldig fra annet kjøtt – med mer karakter og smak. I det siste synes jeg norsk lam har blitt bedre og bedre. Det virker som flere og flere bryr seg om dyrene, både når det gjelder velferd og fôr.

Med lam kan vi lage en enkel og supergod rett på nasjonaldagen – fra grill, ovn eller panne. Og med en god råvare, kan gjerne tilbehøret være enkelt.

Langkoking

Min favoritt er kanskje lammefilet med fettet i behold – fett som blir nydelig sprøstekt. Mye godt kan også lages av bog eller side, hvis man har god tid. Langkoking er i skuddet som aldri før, det er noe eget ved skikkelig steinaldertilberedning.

I ukens rett har jeg brukt skiver av lammelår, et produkt som er lett tilgjengelig. Skivene kan gjerne marineres – for eksempel med hvitløk, urter eller vin – men selv gned jeg bare litt hvitløk på for å parfymere kjøttet.

Du kommer uansett langt med nok salt og nykvernet svart pepper. Det er alltid greit at råvarens egensmak er i forsetet.

Wasabi

Som tilbehør serverer jeg flere typer friske grønnsaker som er varmet sammen med en skje smør. Denne gangen ønsket jeg ikke saus til, for av og til kan en kraftig kjøttsaus nesten drukne retten helt.

Her har jeg bare stivpisket crème fraîche som jeg har smakt til med wasabi. Wasabi er en asiatisk grønn rot som minner om vår egen pepperrot. Den er supersterk, så vær varsom. Men litt fart i maten har ingen vondt av!

Wasabien finnes i alle asiatiske butikker, og også i de fleste gode matbutikker – enten på tube eller i form av pulver som du blander med vann.

Wasabikremen blir et veldig bra følge til lammet, men kan fint brukes til andre retter også. Prøv den gjerne til kylling eller grillet fisk.

Lam med wasabikrem

Ingredienser:

6-800 g lammelår i skiver

1 fedd hvitløk

olje til steking

salt og pepper

---

2 dl rømme eller crème fraîche

2 ts wasabi

litt salt

---

100 g aspargesbønner

100 g grønne erter eller fevesbønner

4 -6 neper

4 hvite asparges

1 ss smør

1 ts finhakket gressløk el persille

Reklame

Her finner du oversikten over sommersalgene på nett