Gå til sidens hovedinnhold

Makeløst fra Marche

Av den lokale druesorten Verdicchio lages viner som ikke ligner på noen andre.

Fylt ravioli med hvitløk, spinat, tomat, urter og olivenolje er en gammel kjenning. Her gir ricotta-osten et fettpreg, og panert torsketunge bidrar med en knasende konsistens. I tillegg til de fete ingrediensene smaker retten av urter, og vi får litt friskhet i form av tomatene.

Hederlig unntak

Vinen trenger god fylde, med friskhet og syre som de viktigste elementene. Leter vi i pastaens hjemland, er det begrenset med spennende hvitviner laget på lokale druesorter. Enten er de karakterløse og kjedelige, eller overeikede og ufriske.

Ett av få unntak finnes derimot i regionen Marche, sentralt i Italia. Her lages det friske, karakterfulle viner på Verdicchio-druer, hovedsaklig i appellasjonene Verdicchio dei Castelli di Jesi og Verdicchio di Matelica. Vinene kjennetegnes av en frisk syre med aromaer av sitrus, grapefrukt og mandler. De er karakterfulle og har et distinkt preg som man bare finner i viner fra dette området.

Frisker opp

Ukens anbefaling er Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2010 (best.nr. 4539501, kr. 139,90, bestillingsutvalg).

Vinen har en frisk aroma av grønne epler, pasjonsfrukt, fersken, grapefrukt og sitrus. Smaken er fyldig, med en høy frisk syre og et hint av urter i ettersmaken.

Sammen med raviolien med ricotta frisker den fint opp for fedmen. Elementene av tomat, spinat, hvitløk, løk og olivenolje blir matchet av den gode fylden. Retten som i seg selv er rik i stilen, blir godt avrundet av vinens friskhet som gjør helhetsintrykket lettere.

Med denne kombinasjonen kan du glede deg over en av Italias få gode lokale hvitvinsdruer, sammen med noe av det beste Italia har å by på av gastronomi.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis