Gå til sidens hovedinnhold

Naken og naturlig

Her skal vi hilse på mottrenden til den industrialiserte, masseproduserte vinen.

Naturvin er et tema som nå opptar vinbransjen (og vinnerder) verden over. Siden kategorien er relativt ny, mangler den dessverre en klar definisjon og tydelige retningslinjer for hva som er tillatt.

Uten sprøytemidler

Det som foreløpig er felles for vinene som kalles naturviner eller «nakne» viner, er at de er fremstilt uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler (i vinmarken), og at vinmakeren i svært liten grad korrigerer eller hjelper prosessen i en spesiell retning under vinifikasjonen.

Vinene flasketappes vanligvis uten bruk av klaringsmidler og filtrering, og uten – eller med minimalt av – tilsats av det effektive konserveringsmiddelet sulfitt (SO2). Fordi vinene ikke tilsettes sulfitt, er de konserverende tanninene som finnes i drueskall like viktige for hvite så vel som røde viner. Hvite viner i denne kategorien har derfor ofte det lett munnuttørrende preget vi kjenner fra røde viner.

Vinene tappes ofte med en god del av vinens naturlige kullsyre, fordi CO2 – som SO2 – har en konserverende virkning på vinen. Jeg anbefaler at du som konsument nærmer deg denne type vin med et åpent sinn, sunn skepsis og positiv nysgjerrighet.

En leken medspiller

Den økologiske Mas Nicot La Valiere 2011 (varenummer 530901, kr 156,20, bestillingsutvalg) er en ypperlig introduksjon til naturvinene. Vinen er laget av druen Viognier fra kjølig, kalkholdig jord. Den er gjæret kjølig med naturlig gjær og tilsatt minimalt med svovel.

Vinen er verken klaret eller filtrert, noe som gjør den uklar og gir et tydelig bunnfall. Det er akkurat slik det er meningen at den skal være! Man bør bare helle forsiktig så bunnfallet ikke følger med i glasset.

Aromabildet er dominert av villgjærens spicy toner, kombinert med syrlig frukt, eplekjerner og lukter som lett kan assosieres med skogbunn og sopp. Her møter kantarellene og den friske timianen en leken medspiller.

I munnen er vinen tørr med fin syre, lett prikking fra CO2 og et lett bittert preg som jeg gjetter kan komme fra skallkontakt før eller under gjæringen. Vinen er lett, med høy smaksintensitet og middels lengde. Syrestrukturen renser fint opp etter egg og rømme. Et naturlig valg til paien!

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren