Gå til sidens hovedinnhold

Pavenes område

Allerede på 1300-tallet begynte pavene å nyte vinene fra Chateauneuf-du-pape.

Ukas rett, en kraftig suppe, er laget på en base av rypekraft og et utvalg av skogsopp. Det smaker kraftig, høstlig, jordlig og vilt.

13 druetyper

Vinen må ha en viss modenhet for å harmonere med soppen, og et rikt og kjøttfullt preg for å takle viltsmaken fra rypa. Denne kombinasjonen finner vi i et velkjent område i den sørlige delen av Rhônedalen i Frankrike.

Chateauneuf-du-pape («pavens nye slott») er et område de fleste har hørt om. Vinene kan lages på opptil 13 forskjellige druetyper og kommer i flere forskjellige stiler – for eksempel terroir og eikebruk – ut ifra hvilke druer produsenten velger å bruke.

Rik på frukt

Generelt sett har vinene ofte en kjøttfull tone med et jordlig, krydret preg, og de tåler som regel noen år i kjelleren. Ukas variant er Ch. La Nerthe 2006 (varenr. 1101101, kr 279,90, basisutvalg). Vinen har en fint utviklet bouquet av røde bær, vanilje, krydder og et hint av jordlighet. Smaken er middels fyldig, med saftige tanniner og en moden frukttone med krydret ettersmak.

Jordligheten i vinen fungerer meget godt sammen med suppas soppsmak. Den rike frukten er nydelig til det smaksrike rypekjøttet, og helheten blir en harmonisk opplevelse, som skapt for en vintermørk kveld.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?