Gå til sidens hovedinnhold

Sherry til pinnemat

Flere sprikende smaker som kommer rekende på en og samme fjøl. Da må vi ta en spansk en.

Tom-Victors pinchosmeny byr på en kaskade av spennende smaksinntrykk.
Her er en grønn, urtesmakende og fet blanding av kylling, avokado og koriander. Brandaden smaker kraftig fisk, er litt salt og fet, denne også. Dadlene skiller seg markant ut og er en spesiell, men vanvittig god kombinasjon av søtt, salt og en seig, nesten klissete konsistens. Ut fra sødmen på dadlene er dette nesten for dessert å regne. Alle disse spennende smaksinntrykkene tar forskjellig plass i munnen og krever vidt forskjellige kvaliteter fra et drikkefølge. Det de har felles, er en fet og fyldig konsistens/munnfølelse.

Jeg vil kategorisk utelukke rødviner her. Dersom du velger hvitt, vil jeg anbefale å fokusere på friskheten i vinen. Det er godt med en oppfriskende syre når det er så mange fete munnfuller. En tørr riesling med kjølig fruktkarakter, enten fra Alsace, Østerrike eller Tyskland, kan være utmerket både til brandade og avokado. En frisk og fruktig Alvarinho fra Vinho Verde kan også sitte perfekt, spesielt til brandaden. Viner fra Rias Baixas, også de laget på albariño-druen, vil også fungere greit, men da best til avokadoen fordi fruktigheten i vinen kommer best til sin rett med denne mer sødmefulle retten.

Det som kanskje går aller best er en tørr fino sherry. Da kan du velge mellom mange godbiter, og en mulighet er 10341 Lustau Almacenista Fino, Jerez, Spania. Kr 99.00/37,5 cl (Fullsortiment) eller den helt nye, gode og vanskeligere tilgjengelige 55940 Harveys Fino, Jerez, Spania Kr 157,90/75 cl (BU) dersom du våger deg på en hel flaske.

Når dét er sagt: Ingen av alternativene over fungerer spesielt godt til dadlene. Det er sødmen i dadlene som fort vil gjøre tørre viner til snerpende og syrlige, fordi de ikke når opp på samme sødmenivå som maten. Det eneste som vil harmonere godt med disse er et mørkt og sødmefullt øl gjerne et norsk juleøl eller en amontillado sherry med noe restsukker, som vil ha de rette aromaene og sødmen å matche. Vi skal heller ikke utelukke en god madeira eller marsala.

Av Ole Martin Alfsen

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren