Gå til sidens hovedinnhold

Skål for disse nyhetene!

Vinmonopolet presenterer rundt hundre nyheter i mai-vinslippet. Vi har funnet viner for enhver smak.

Vårens vinslipp er tidenes største på Vinmonopolet. Det blir hvitt, rødt og rosé fra fokusområdet Østerrike.

I tillegg er det annen rødvin og hvitvin, mye alkoholfri vin og fruktsafter, sake, tørr eplesider, kostbare hvite burgundere, knastørr finosherry og norsk calvados.

LES OGSÅ: Her er vår nye vinfavoritt

Blant de mange nye produktene er det 66 vanlige viner, og vi anbefaler de beste her.

****** Topp kjøp

***** Godt kjøp

**** God vin, verdt prisen

Best fra Østerrike

****** Schandl Ruster Ausbruch 2004 Østerrike (Burgenland). Nr. 80490. Kr 164,10.

Nydelig dessertvin til en etter forholdene hyggelig pris. Gyllen farge og rik, delikat duft av tørket frukt, rosin og honning. Stor, søt smak med flott konsentrasjon og frisk, matchende syre. Lang ettersmak. Virkelig en vinner til de fleste søte desserter, unntatt kanskje sjokolade.

****** Mantlerhof Grüner Veltliner 2009 Østerrike (Kremstal). Nr. 80442. Kr 125,80.

Druen Grüner Veltliner er landets nasjonaldrue, som vi finner i flere av dagens hvite viner. Denne er fra Kremstal vest for Wien, nær Donau. Det dufter sitrus, urter og pære. Vinen har god fylde og konsentrasjon, er frisk, spenstig og velbalansert og har fin ettersmak. Til fisk og skalldyr, hvitt kjøtt og koldtbord uten sild.

****** Linea Styria Schilcher 2009 Østerrike (Weststeiermark). Nr. 80446. Kr 117,70.

Druen Blauer Wildbacher er råstoffet til denne spesielt syrefriske rosévinen som kalles Schilcher, som vi også har i andre utgaver i polhyllene. Det dufter friskt av røde bær, rips og solbærblad. Usedvanlig frisk i munnen med tydelig rød bærfrukt og spenstig avslutning.

****** Stierschneider Achleiten Riesling Smaragd 2008 Østerrike (Wachau). Nr. 10763. Kr 250,60.

Kostbar, men praktfull Riesling fra landets mest velrenommerte vinområde Wachau. Det dufter komplekst av eple, sitrus og druetypisk «petroleum» – eller «firn» som de sier på tysk. Vinen har fin fylde og friskhet. Konsentrasjonen er stor, og den kan fint drikkes i dag – selv om den sikkert blir enda mer spennende etter noen år i kjelleren.

***** Meinklang Grüner Veltliner 2009 Østerrike (Niederösterreich). Nr. 80441. Kr 109,90.

Vellaget hvitvin med frisk sitruspreget duft. Middels fyldig med stor friskhet og ungdommelig, nesten sprudlende smaksbilde. Hyggelig pris til sommerens gode sjømat og svale kvelder.

***** Rabl Grüner Veltliner 2008 Østerrike (Kamptal). Nr. 80443. Kr 129,90.

Mer hvitvin og mer Grüner Veltliner, denne med noe utviklet småkompleks duft med sitrus, blomster og eple. Middels fyldig vin med fin friskhet og spenstig helhetsinntrykk. God på sommerterrassen.

***** Stierschneider Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2008 Østerrike (Niederôsterreich). Nr. 80484. Kr 217,30.

Grüner Veltliner på høyt nivå med stor og kompleks duft av urter, mineraler, sitrus og pepper. Vinen har stor fylde og et svært rikt smaksbilde med tydelig, nesten fet fruktighet. En veldig fin matvin til smaksrike retter av fisk, skalldyr og hvitt kjøtt.

***** Erzherzog Johann Schilcher Sekt Brut Østerrike (Steiermark). Nr. 80447. Kr 143,30.

Musserende rosé av typen Schilcher med duft av bringebær, rips og noe vegetalt. Velbalansert, frisk og spenstig musserende som med 12 gram restsukker likevel virker tørr på grunn av syren. Aperitiff.

***** Domäne Wachau Achleiten-Weissenkirchen Riesling Smaragd 2008 Østerrike (Wachau). Nr. 10764. Kr 218,90.

Kooperativet i Wachau har i mange år vært ledende i kvalitetsutviklingen i østerriksk vinproduksjon og er etter manges mening et av verdens beste vinkooperativer. Her er vi på førsteklasses vinmark i Wachau, og betegnelsen «smaragd» kan sammenlignes med tyske «spätlese». Det dufter sitrus og eple med mineralske toner. Vinen har stor konsentrasjon og friskhet, innsmigrende frukt og rund, litt fet munnfølelse. En stor vin til store anledninger.

***** Resch Schilcher Klassik 2009 Østerrike (Steiermark). Nr. 10770. Kr 113,00.

Nok en syrefrisk rosé av typen Schilcher. Duft av solbærblad og bringebær. Frisk og spenstig vin med høy syre og karakterfullt smaksbilde av røde bær. For en varm sommerterrasse, og ypperlig som aperitiff.

***** Prieler Johanneshöhe Blaufränkisch 2007 Østerrike (Burgenland). Nr. 80430. Kr 149,90.

Produksjonen av rødviner i Østerrike tar seg opp, både i kvalitet og volum, og en av de populære rødvinsdruene er Blaufränkisch, kjent som Lemberger i Tyskland. Mørk blårød farge med delikat duft av mørke bær, krydder og treverk. Middels fyldig vin med saftig bærpreg og fortsatt ungdommelig snerpende frukt. Ennå noe rustikk, og jeg ville prøve om et år i kjelleren sliper kantene litt.

***** Meinklang Kirchberg Blaufränkisch 2007 Østerrike (Burgenland). Nr. 10759. Kr 195,80.

Rødvin med samme drue som over. Middels tett rødfarge og fin duft av mørke bær, pepper og en viss mineralitet. Elegant, middels fyldig vin med tydelig ungdommelig fruktighet og velstrukturert avslutning. Til stekt og grillet kjøtt, både blodig biff og grillede nakkekoteletter.

**** Schloss Schönbrunn Wiener Gemischter Satz 2008 Østerrike (Wien). Nr. 80444. Kr 139,70. Bas

Vin fra den gamle keiserens residens i Wien hvor et flertall ulike druesorter er plantet om hverandre i vinmarkene og deretter presset og gjæret sammen, derav navnet Gemischter Satz. Dette er en hvitvin med duft av solbærblad, eple og blomster. Den er middels fyldig, med rent og behagelig smaksbilde, ok frukt og fin friskhet.

Andre gode hvitviner

****** Wirsching Iphöfer Kronsberg Riesling Kabinett Trocken 2009 Tyskland (Franken). Nr. 80438. Kr 118,20.

Vi er i kjerneområdet i tyske Franken, sørøst for Würzburg, der Hans Wirsching fra landsbyen Iphofen i mange år har vært blant de ledende produsentene. Områdets karakteristiske, klokkeformede flasker er vanskelige både å stable og skjenke av, men blir enn så lenge beholdt i dette noe konservative området. Men vinen er praktfull, og denne er dessuten svært prisgunstig. Floral duft med sitrus og eple. Fin konsentrasjon og friskhet med syrlig, stram avslutning. Endelig en god frankenvin på polet til en overkommelig pris.

****** Schloss Sommerhausen Silvaner Kabinett Trocken 2009 Tyskland (Franken). Nr. 80439. Kr 120,60.

Og her kommer det enda en praktfull frankenvin, tappet på en mer håndterlig flaske. Fremdeles sørøst for Würzburg, i kjerneområdet, hvor den mer hverdagslige druen Silvaner virkelig får vist seg fram. Duften er noe tilbakeholden med eple og krydder. Vinen har fin fylde og konsentrasjon, er frisk og velstrukturert med fin ettersmak. En god Silvaner til fin pris.

***** Paxis Arinto 2009 Portugal (Lisboa). Nr. 80435. Pris 88,20.

Fortjenstfullt kort navn! Hvitvin fra området rundt Lisboa på druen Arinto som her gir en lys vin med grønnskjær og krydret duft med eple og sitruspreg. En middels fyldig, frisk og likandes vin til en rimelig penge.

***** Marquês de Marialva Bical 2009 Portugal (Bairrada). Nr. 805434. Kr 116,80.

Nok en obskur portugisisk hvitvinsdrue, denne gangen Bical. Men vinen er fin den, og dufter sitrus, pære og tropefrukt. Den har fin fylde, ren og pen frukt og et friskt helhetsbilde med syrlig snert. Velanvendelig til sjømat.

**** A to Z Pinot Gris 2008 USA (Oregon). Nr. 10754. Kr 170,60.

Uvanlig hvitvinsdrue i USA, som i det noe kjølige Oregon gir en lys vin med duft av pære, eple og urtekrydder. Den er ganske så fyldig, med stor, myk frukt og overraskende fin friskhet. Bra vin til sjømat og lyst kjøtt i sommer.

**** Tangent Viognier 2008 USA (Edna Valley California). Nr. 80483. Kr 170,60.

Vi er på Californias Central Coast, nord for Santa Barbara, hvor kjølige havvinder gir gode forhold for hvitvin. Druen Viognier kjennes mest fra Sør-Frankrike, men her i California gir den også smakfull vin. Det dufter av krydder og tropisk frukt. Vinen har stor fylde, med fin konsentrasjon og bred smak. Behagelig og stoffrik vin til sjømat med mye smak.

Andre gode roséviner

***** Colombelle Rosé 2009 Frankrike (Gascogne). Nr. 10729. Kr 92,20.

Rimelig rosé fra kooperativet som også lager en hvitvin med samme navn. Det dufter litt drops, solbær og røde bær. Middels fyldig vin med fin frukt og ok friskhet. Ukomplisert og lett å like.

***** Clair-Daü Rosé de Marsannay 2009 Frankrike (Marsannay i Burgund). Nr. 10728. Kr 155,10.

En blek rosé på druen Pinot Noir. Ganske stor duft av røde bær og mineraler. Middels fyldig vin med småelegant fruktighet og relativt komplekst smaksbilde. Ifølge opplysninger fra områdets nettsted passer rosévinen best til landsens retter som froskelår, sniler, salat nicoise og anderillette. Så vet vi det.

***** Conte Ricci Monferrato Chiaretto 2009 Italia (Piemonte). Nr. 10732. Kr 100,80.

Norditaliensk rosé hovedsakelig på druen Barbera med beskjeden duft av røde bær. Vinen er middels fyldig, har fin frukt og nødvendig friskhet. Ren og pen vin til vår og sommer på terrassen.

**** La Clotière Rosé 2009. Frankrike (Coteaux d'Ancenis). Nr. 10730. Kr 104,90.

Vi er i Loiredalen, der de overraskende nok dyrker druen Gamay – som er sjelden utenfor Beaujolais. Ungdommelig rosé med et visst blåskjær og beskjeden duft av røde bær. Middels fyldig med ren fruktighet og behagelig helhetsbilde. Ukomplisert vin til ok pris.

Andre gode rødviner

***** Viña Borgia 2009 Spania (Campo de Borja). Nr. 15686. Kr 100.

Druen er Garnacha, og vinen er ungdommelig mørk blårød med rå duft av mørke bær og vått mel. Ganske så fyldig vin med stor frukt og ungdommelig friskhet. Veldig mye smak til kraftige grillmiddager.

***** La Closerie des Lys Les Fruitères 2009. Frankrike (Oc). Nr. 58690. Kr 99,90.

Blårød vin fra Sør-Frankrike med duft av rå, røde bær. Vinen er ungdommelig frisk, med fint bærpreg i myk og lettdrikkelig stil. Ukomplisert vin som er lett å like.

***** Aujoux Juliénas 2009 Frankrike (Beaujolais). Nr. 10768. Kr 127,10.

Vinen er fra en av de beste byene i Beaujolais og setter bynavnet på flasken. Ja visst er Beaujolais ferskvare, men fra de beste områdene vokser vinene med et par års lagring. Dette er blårødt med rå duft av røde bær. Vinen er middels fyldig med saftig bærpreg og ung, rå og stram snerpende avslutning. Vinner seg ved litt lagring.

**** Almiara Portugal. Nr. 15687. Kr 495 for 5 liter Bag-in-Box.

Årets partyfunn fra Portugal. Dette er ungdommelig blårødt med ren duft av mørke bær. Middels fyldig vin med rent bærpreg og ok konsentrasjon. Holder både til gutta på tur og jentefest i sommer.

**** Berberana Carta de Ora Gran Reserva 2002 Spania (Rioja). Nr. 15689. Kr 119,90.

Blant blodferske rødviner er det av og til befriende med en tradisjonell riojavin hvor brunskjæret i fargen forteller om noen års lagring, og duften av røde bær og vanilje forteller hvor vinen kommer fra. Svært rimelig Gran Reserva som er helt ok etter åtte år. Når livet går litt roligere i sommer, lammekjøttet grilles med rosmarin og solen er på vei ned.

**** Domaine de Rullet 2008 Frankrike (Fronton). Nr. 80428. Kr 114,70.

Vi er i Sørvest-Frankrike, utenfor byen Toulouse. Druene er hovedsakelig Negrette, og vinen er mørk blålilla. Det dufter mørke skogsbær og moreller. Vinen har middels fylde med stor bærpreget og saftig fruktighet. Avslutningen er ganske så streng og snerpende. Har godt av et år eller to i kjelleren.