Gå til sidens hovedinnhold

Sprudlende superkjøp

Det er ikke ofte de norske alkoholavgiftene slår heldig ut prismessig.

Ukens sprudlende Moscato d'Asti er blant de få unntakene. Og desserten er enkel og forfriskende. Syrlige og søte bær leker med frisk og rik vaniljekrem, med uventet knasende topping av fritert ris.

Har alt

Til denne nytelsen trenger vi en vin med god friskhet, frukt og bærduft – kombinert med balansert sødme. Musserende viner fra den piemontesiske DOCG-appellasjonen Moscato d'Asti har alt dette.

Moscato-druer høstes når de har topp konsentrasjon og balanse, og gjæres under trykk til alkoholen når drøye 5 prosent. Gjæringen avbrytes da ved at vinen kjøles ned slik at gjæren dør. Vinen filtreres og tappes under trykk, og vips så har du en av de mest behagelige og forfriskende vinene på planeten. Det er den lave alkoholprosenten som gjør at viner som vår Moscato d'Asti, med sine beskjedne 5 prosent, blir utrolig rimelige sammenlignet med viner med høyere alkohol.

Anbefalingen

Vinen jeg har valgt denne uken, er Prunotto Moscato d'Asti 2011 (varenr. 9017101, kr 109,90, bestillingsutvalg). Produsenten Prunotto har lang historie i Piemonte og eies nå av en av Italias mektigste vindynastier, den toskanske familien Antinori. Vingården er omtrent 50 hektar, hvorav 5 hektar er dedikert til druen Moscato, og styres av Marchese Piero Antinoris eldste datter Albiera.

Moscato d'Asti er ikke en komplisert og krevende vin, men derimot en ordentlig leskende sjarmør som formelig eksploderer i munnen og fyller sanseapparatet med behagelige bobler og fruktighet. Sammen med Øyvinds kombinasjon av bær, krem og ris er dette som et pust av sommer midt på mørkeste vinteren. Den lave alkoholen gjør at du lett kan unne deg et ekstra glass uten at det går over styr.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant