Gå til sidens hovedinnhold

Tom-Victors snittesnadder

Håndmatens klassiker er den velkomponerte snitten.

Da jeg startet med å selge catering for åtte år siden, trodde alle at jeg skulle begynne i snittebransjen. For catering var synonymt med snitter og minnestund.

Men merkelig nok har vi til dags dato ikke fått en eneste snittebestilling. Selv om vi aldri har sagt et vondt ord om disse små brødskivene.

LES OGSÅ: En snitt krever øl og akevitt

«Håndmadder»

Mens snitter er halve smørbrød, er kanapeer halve snitter, altså kvarte smørbrød.

Personlig liker jeg best den danske betegnelsen «håndmadder». I Danmark er det mange lunsjbarer som serverer ferdiglagde håndmadder til 15 kroner stykket.

Noe sånt skulle jeg likt å se her hjemme. Istedenfor å spise en gigantisk sandwich med én type fyll til 75 kroner, kan du da velge fem forskjellige småretter med ulike smaker.

Høyt som mulig

For snitter gjelder de samme reglene som for flotte danske smørbrød: Brødskiva skal være så usynlig som mulig, og bygget skal være så høyt som mulig.

Fyllet kan velges fritt, men det finnes en rekke kule klassikere – som leverpostei med bacon, sild med egg, tartar, ost, reker og majones, laks med pepperrot og ribbe med rødkål.

Godt brød i bunn

I bunnen må vi ha et godt brød. Jeg liker variasjon, for eksempel lyst brød under rekene og rugbrød under ribba. Smøring må til, enten du velger smør, majones, avokadorøre, rømme, olje eller stivnet ribbefett som danskene er så glade i. Noen friske salatblader bygger volum og gir samtidig friskhet og farge.

Som hovedingrediens kan det gjerne velges luksuriøse varer som fisk, kaviar og skiver av stek. Rimeligere mat som postei, paté, salami og pølse kan også fungere fint.

Grønnsaker er fint på toppen, gjerne marinerte – for eksempel små cherrytomater eller agurksalat. Pickles, sylteagurk og rødbeter er heller ikke feil.

Jeg liker godt noe å tygge på i tillegg, som ristede nøtter eller sprø løk. Friske urter eller fine strimler av reddik eller agurk kan være kronen på verket.

Ypperlig til brunsj

Snitter er ypperlig til brunsj, i en voksen bursdag eller rett og slett når man har lyst til å lage noe godt.

Husk at med gode råvarer er det større sjanse for å lykkes. Velg ferskt brød, friske grønnsaker, godt smør og smakfullt, ferskt pålegg.

Oppskrift:

Håndmadder

Ingredienser

landbrød

olivenolje

salatblader

kyllingleverpostei (gjerne hjemmelaget)

tranebærmarmelade

finsnittet vårløk

Rugbrød

salatblader

roquefort eller annen blåskimmelost

kvedemarmelade eller pæresyltetøy

pistasjnøtter

Flerkornbrød

smør

salatblader

røykelaks i skiver

avokado i skiver

frisk sitron

dill

Flerkorn-/grovbrød

salat

smør eller majones

oksekjøttpålegg

grov sennep

skivet rødløk

syltet agurk

Framgangsmåte:

Skjær brødskivene i tynne skiver, og del dem i to på tvers eller skrått. Skjær av skorpene. Smør på smør, olje eller lignende.

Legg på nyvaskede og tørkede salatblader, og noen skiver pålegg. Vær raus, det skal være litt råflott her. Topp med urter, marinerte grønnsaker, rå løk eller nøtter.

Krydre gjerne på slutten med nykvernet svart pepper.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter