Gå til sidens hovedinnhold

Vin som går and

Mange viner smaker godt her – og én er helt fantastisk.

Andebryst er saftig og sødmefullt. Selve kjøttet er magert, men den lille fettkappen – som her er skåret av og sprøstekt – styrer oss mot fruktige viner. Balansepunktet bør ligge i det syrlige framfor en fast tanninstruktur.

Tilbehøret for øvrig bekrefter denne retningen – ettersom den syrlige eplechoucrouten forsterker behovet for syre, og sausen trenger fruktighet.

Lager du en veldig fet og tung peppersaus, blir behovet for mer kraft og trøkk i vinen større. Men – det vil du ikke! En for rik fløtesaus er ikke noe et delikat andebryst vil sees sammen med.

Barbera-druen

Til andebryst generelt har jeg gode erfaringer med Barbera-druen. Og mang en Pinot Noir, men også Merlot og Cabernet Franc, kan gi tilnærmet magiske kombinasjoner – litt avhengig av tilbehøret.

Jeg var godt rustet også til denne smakingen, mye viste seg å være godt, men én kombinasjon skilte seg ut som helt fantastisk.

Vinnevinen

Vinnervinen som jeg fant nord i Rhône, 44997 Syrah 2008, Hervé Souhaut, Rhône, Frankrike. Kr 189,90 (Partiutvalg), er saftig, leskende og frisk med behagelig bløt tanninstruktur og overraskende lave 11 prosent. Nydelig! Forfriskende, forlengede og god struktur hele veien.

En skulle kanskje tenke at 11 prosent alkohol er litt lite i en vin til andebryst servert med fløtesaus – men vinens konsentrasjon gjør den allikevel godt rustet til oppgaven.

Minimalt med CO2

Vinen er ikke chaptalisert (altså ikke tilsatt sukker før gjæring for å gi vinen høyere alkohol) – derav den lave alkoholen. Den er framstilt etter biodynamiske prinsipper. Hovedtanken til produsenten er renhet og minst mulig påvirkning av frukt, most og vinifikasjon.

Det tilsettes minimalt med CO2, flaskene er derfor sårbare for lys og høyere temperaturer, og bør lagres kjølig selv over kortere perioder. Som etiketten indikerer, er vinen laget utelukkende av Syrah-druen.

Vinstokkene har en respektabel alder – rundt de tretti – og utbyttet holdes nede. Dette gir som regel større konsentrasjon og intensitet i den ferdige vinen. Det viser også vinen til fulle, og den vil kunne glede i mange situasjoner.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?