Gå til sidens hovedinnhold

Vin til brisling

Dagens rett har sitt opphav på Sicilia. Men vinen kan like gjerne komme fra den iberiske halvøya.

Fettet i fisken får et etterlengtet og harmonisk følge av syrlig sitron i små biter, avrundet med god og lett bitter olivenolje. Bitterheten forsterkes av oregano og totalt sett tar syren og bitterheten tak i fettet, skjærer gjennom, frisker opp og strukturerer det hele.

Vinvalget er nødt til å bli syrlig, lett og delikat, for å matche matens struktur. Gjerne en hvitvin med noe mineralkarakter og harmonerende toner av både sitrus og urter. Her står det mange iberiske kandidater i kø, og portugisiske Vinho Verde er jo et område hvor grillet brisling nærmest er en del av sikringskosten.

Her kan en del enkle, lettere utgaver fungere like godt som de litt fyldigere vinene laget utelukkende på alvarinho.I Valdeorras i Spania vokser druen godello, som også kan gi gode opplevelser med denne type mat.

Den lett tilgjengelige 10339 Viña Godeval Godello 2005, Bodegas Godeval, Spania. Kr 152.00 (partiutvalg) viste seg å komplettere måltidet riktig så bra, med sin distinkte smak av sitron, urter og mineraler.

Det finnes også flere andre gode godelloer på polet som vil trives godt i lag med brislingen.

Av Ole Martin Alfsen

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka