(SIDE2): Synes du det er vanskelig å få i barna nok grønnsaker? Det er du nok ikke alene om, men det finnes råd.

Derfor er det viktig med et sunt kosthold
Kostholdet påvirker kroppen vår allerede fra spedbarnsalder. Derfor har det vi spiser betydning for helsen senere i livet og i hvilken grad man er utsatt for å utvikle ulike sykdommer.

Det er viktig å legge til rette for at barn og ungdom kan ha et sunt kosthold fordi de kostvanene man har som ung ofte legger grunnlaget for hvordan man spiser og hva slags helse man får senere i livet.

Boka «Mathjelpen for foreldre» er et samarbeid mellom Kagge Forlag og Opplysningskontoret for frukt og grønt, og i årets utgave er ernæringsprofessor Rune Blomhoff og matskribent, hobbykokk og småbarnsfar Christopher Sjuve som gir sine anbefalinger og kostråd som skal hjelpe foreldre med å få barna til å spise sunt.

Matpakken
Gjør nistematen morsom og spennende slik at barna gleder seg til å spise. Bruk små pepperkakeformer og skjær ut morsomme figurer og bokstaver av frukt, grønnsaker eller fiskepudding.

Varier lunsjmaten med forskjellige typer grovt brød, grove wraps, lefser med pålegg, yoghurter og eggeretter. Legg ved grønnsaker og bær i egen boks, for eksempel cherrytomater, sukkererter og minimais eller biter av gulrot, paprika og agurk.

«Plyndringstimen»
Tiden fra barna kommer hjem fra skole og før middag kalles gjerne «plyndringstimen». Da er det enkelt å ty til noe søtt, så her er det lurt å lage noe som stagger sulten, men som likevel ikke ødelegger middagsappetitten. Smoothie, «ventegrønnsaker», grønnsaker med dipp eller en frukt er gode og sunne alternativer som du kan gi til barna.

De tre R-er
Forfatterne av boka skriver at det å smake på en ting flere ganger er noe av det viktigste for å lære seg å like smaken. Barns smak er stadig i utvikling og den første R-en står for å Repetere smak. Man kan trene seg opp til å like noe. Først når du har smakt på noe 15-20 ganger, kan du fastslå at du faktisk ikke liker det.

Selv om barnet sier at man ikke liker grønnsakene for fjerde og femte gang på rad, så er det viktig at du fortsetter med å servere de samme grønnsakene for at den lille skal bli vant med smaken.

R nummer to står for Rollemodeller og her er du som forelder et sentralt verktøy. Hvis ikke barna ser at andre spiser frukt og grønt, hvorfor skal de da selv måtte gjøre dette? Er frukt og grønt en naturlig del av familiens kosthold og du for eksempel går rundt og knakser på en gulrot, ja så tar det nok ikke lange tiden før barnet ditt også vil ha.

Den tredje R-en er hentet fra det engelske begrepet «reward», altså belønning på norsk. Får barnet en eller annen form for belønning hver gang han eller hun smaker på en utvalgt grønnsak vil det bli morsommere for barnet å prøve noe nytt.

Her er det bare å bruke fantasien for å finne en morsom og passende belønningssystem, men et tips kan for eksempel være å ha klistremerkekonkurranse. For hver dag barnet spiser fem porsjoner frukt og grønt får han eller hun et klistremerke.

Alternativt kan man få et klistremerke for hver frukt og grønnsak man spiser og hvis man i løpet av en uke oppnår et bestemt antall får man en hjemmelaget diplom eller pris.

Matlagingen
Som småbarnsforeldre har man kanskje ikke like mye tid til matlaging som tidligere. Et enkelt knep er å lage store middagsporsjoner slik at du har en ferdiglaget middag senere i uken, for eksempel fiskegrateng, lasagne eller gryteretter. Varier gjerne med ulike salater og brød. Planlegging av både ukesmeny og innkjøp vil også være til stor hjelp.

Hvis du lar barna slippe til i matlagingen er sjansen også større for at de faktisk spiser det som til slutt kommer på tallerkenen. Det er morsommere å spise noe de selv har laget og dessuten får barna kunnskap om ulike ingredienser og det å lage mat.

Å lage mat er også en fin anledning til å ha det hyggelig sammen og kanskje du også får hjelp med å dekke bordet. Spør gjerne barna om de har noen middagsforslag til den kommende uka, da er det lettere å få de til å akseptere det som er på middagstallerken fordi man selv har vært med på å velge mat.